دوره 10، شماره 1 - ( بهار 1402 )                   جلد 10 شماره 1 صفحات 52-44 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: A-10-88-15
Ethics code: IR.SEMUMS.REC.1398.268

Belji Kangarlou M, Hatefipour M, Dehdashti A, Mirmohammadkhani M. Prevalence of Lower Back Pain and its Relationship with Work Ability Index among Workers in Printing Industry. johe 2023; 10 (1) : 6
بلجی کنگرلو مرضیه، هاتفی پور ملیحه، دهدشتی علیرضا، میرمحمدخانی مجید. بررسی شیوع کمردرد شغلی و ارتباط آن با توانایی انجام کار در میان کارکنان صنعت چاپ. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1402; 10 (1) :44-52

1- گروه بهداشت حرفه‌ای، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2- گروه پزشکی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران
3- مرکز تحقیقات علوم و فناوری‌های بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران ، dehdasht@semums.ac.ir
4- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران
سابقه و هدف: کمردرد از شایع‌ترین اختلالات اسکلتی-عضلانی و از علل مهم بازنشستگی زودهنگام به دلیل ایجاد ناتوانی در شاغلان در کشورهای صنعتی و درحال‌توسعه است. مطالعه حاضر با هدف تعیین شاخص توانایی شغلی و ارتباط آن با کمردرد در بین کارکنان صنعت چاپ افست تهران انجام شد.
مواد و روش‌‌ها: این مطالعه توصیفی-تحلیلی در مقطع زمانی 6 ماهه نخست سال 1399 اجرا شده است. نمونه پژوهش شامل 220 نفر از کارکنان شاغل در کارخانه چاپ افست بودند که به روش تصادفی انتخاب شدند. با استفاده از پرسش‌نامه نوردیک و شاخص توانایی انجام کار (WAIداده‌های مربوط به میزان فراوانی کمردرد شغلی و توانایی انجام کار جمع‌آوری شد. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از طریق نرم‌افزار آماری SPSS نسخه 24 با سطح معنی‌داری 0.05>P انجام شد.
یافته‌ها: به‌طورکلی بیش از نیمی از کارکنان مطالعه‌شده (62.5 درصد) احساس کمردرد شغلی را در حد زیاد گزارش کردند. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد بین سطح توانایی شغلی کارگران مطالعه‌شده و میزان شدت کمردرد (0.001<P) همبستگی مثبت و معنی‌داری وجود دارد.
نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه حاضر لزوم افزایش آگاهی از طریق برگزاری دوره‌های آموزشی، شناسایی و کنترل عوامل خطر ایجادکننده کمردرد در کارکنان به‌منظور تقویت شیوه‌های مناسب و ایجاد انگیزه در اتخاذ اقدامات پیشگیرانه مناسب نسبت به کاهش شیوع کمردرد و افزایش توانایی شغلی را نشان داد.