پورتقی غلامحسین، بهرامی عبدالرحمن، شبان ایمان، طاهری الناز، پیرمحمدی زهرا. بررسی ریسک مواجهه با فرم آلدئید در چهار بیمارستان نظامی شهر تهران. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1399; 7 (1) :21-30
URL: http://johe.umsha.ac.ir/article-1-567-fa.html
1- مرکز تحقیقات بهداشت، پژوهشکده سبک زندگی، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)، تهران، ایران
2- گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)، تهران، ایران ، Bahrami@umsha.ac.ir
3- گروه مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)، تهران، ایران
4- گروه مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
5- گروه مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
چکیده: (5687 مشاهده)
سابقه و هدف: فرمالدئید به عنوان یک ماده ی شیمیایی نگهدارنده و ضدعفونی کننده در آزمایشگاه های پزشکی و بیمارستان ها مورد استفاده می باشد. این مطالعه، با هدف ارزیابی ریسک مواجهه ی شغلی با فرمالدئید در بخش های مختلف بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) تهران انجام پذیرفت.
مواد و روشها: پژوهش حاضر از مطالعات توصیفی- مقطعی است که به روش سرشماری بر روی 72 نفر از شاغلین بخش های مختلف چهار بیمارستان انجام گردید. جهت تعیین غلظت فرمالدئید در نمونههای هوا از روش 3500 انسیتوی ملی بهداشت و ایمنی شغلی استفاده گردید. ارزیابی ریسک با روش پیشنهاد شده توسط سازمان حفاظت از محیط زیست آمریکا انجام پذیرفت.
یافته ها: در این مطالعه، میانگین متوسط مواجهه 8 ساعته وزنی-زمانی با فرمالدئید در حدودی از 0/01 تا0/08 قسمت در میلیون تعیین گردید. یافته ها نشان دادند که محدوده میانگین ریسک سرطانزایی بهدست آمده برای کارکنان بیمارستان های مورد مطالعه از 4-10×1/4 تا 4-10×30 می باشد که بیش از حدود توصیه شده در سازمان حفاظت از محیط زیست آمریکا است. هم چنین میانگین پتانسیل دوز از 124 تا 1149 متغیر است. براساس نتایج، ریسک سرطانزایی و پتانسیل دوز در بیمارستانها و بخش های مختلف دارای اختلاف معنی داری می باشند. همچنین حداکثر میانگین ریسک سرطان زایی بدست امده 30 برابر ریسک قطعی و حداکثر میانگین پتانسیل دوز 57/5 برابر حدود قابل پذیرش می باشد.
نتیجه گیری: با توجه به بالا بودن ریسک فرمالدئید انجام اقدامات کنترلی مهندسی و مدیریتی جهت حفاظت از نیروی کار در بیمارستان ها ضروری می باشد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
عوامل شیمیایی