دوره 7، شماره 1 - ( بهار 1399 )                   جلد 7 شماره 1 صفحات 77-68 | برگشت به فهرست نسخه ها

sadeghi yarandi M, rastegarzadeh E, karimi A. Effectiveness of Organizational Leadership and Safety Climate on Occurrence of Unsafe Behaviors among Employees of Oil Platforms. johe 2020; 7 (1) :68-77
صادقی یارندی محسن، رستگارزاده احسان، کریمی علی. مطالعه اثر بخشی سبک رهبری سازمانی و جو ایمنی بر وقوع رفتارهای ناایمن در کارکنان سکوهای نفتی. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1399; 7 (1) :68-77

1- گروه مهندسی بهداشت حرفهای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
2- گروه مهندسی ایمنی صنعتی و محیط کار، مؤسسه آموزش عالی تابناک لامرد، لامرد، ایران
3- گروه مهندسی بهداشت حرفهای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، a_karimi@sina.tums.ac.ir
سابقه و هدف: سکوهای فراساحلی نفت و گاز به دلیل شرایط عملیاتی حساس و وجود تجهیزات حیاتی، پتانسیل زیادی در زمینه بروز حوادث بزرگ دارند. در این ارتباط، پژوهش حاضر با هدف مطالعه اثربخشی سبک رهبری سازمانی و جو ایمنی بر وقوع رفتارهای ناایمن در کارکنان سکوهای نفتی انجام شد.
مواد و روش‌‌ها: مطالعه مقطعی حاضر در سال 1396 در بین پنج سکوی نفتی واقع در خلیج فارس انجام شد. حجم نمونه با توجه به مشخص بودن حجم جامعه برابر با 291 نفر تعیین گردید. به منظور سنجش سبک رهبری سازمانی و جو ایمنی به ترتیب از پرسشنامه‌های چند عاملی سبکهای رهبری و استاندارد جو ایمنی شغلی استفاده شد. به منظور تعیین بروز رفتارهای ناایمن نیز از چکلیست رفتارهای ناایمن با توجه به عوامل حوادثی که طی 10 ساله گذشته روی سکوهای شرکت نفت به وقوع پیوسته‌اند، استفاده گردید.
یافته‌ها: در این مطالعه مشخص گردید که بین سبک‌های رهبری تحولی و تبادلی و بروز رفتارهای ناایمن، ارتباط معکوس و معناداری وجود دارد. همچنین مطالعه ارتباط بین ابعاد مختلف جو ایمنی و بروز رفتارهای ناایمن نشان داد که بین ابعاد ایمنی محیط کار و احتمال چشم‌پوشی از خطا و بروز رفتارهای ناایمن رابطه معناداری وجود دارد.
نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان دادند که سبک‌های رهبری تحولی و تبادلی و مؤلفه‌های سطح ایمنی محیط کار و میزان چشم‌پوشی از خطا در سکوهای نفتی، عواملی مهم و تأثیرگذار بر بروز رفتارهای ناایمن می‌باشند.