1- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
2- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
3- گروه مهندسی بهداشت حرفهای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران ، jahangiri_m@sums.ac.ir
چکیده: (5996 مشاهده)
سابقه و هدف: با وجود پیشرفتهای حاصلشده در زمینه ایمنی شغلی، هنوز حوادث شغلی بسیاری در محیطهای کاری اتفاق میافتند که بیشتر آنها از عملکرد ایمنی ضعیف کارگران ناشی میشوند. شناخت عوامل اثرگذار بر عملکرد ایمنی، راهنمای مناسبی برای برنامهریزی پیشگیری از حوادث شغلی خواهد بود. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف سنجش و تعیین عوامل جمعیتشناختی اثرگذار بر عملکرد ایمنی کارکنان انجام شد.
مواد و روشها: مطالعه مقطعی- تحلیلی حاضر در ارتباط با 487 نفر از کارکنان یک پالایشگاه گازی در سال 1397 انجام شد. بهمنظور سنجش عملکرد ایمنی از نسخه فارسی پرسشنامه Neal و Griffin بهره گرفته شد و برای سنجش ویژگیهای جمعیتشناختی از پرسشنامه پژوهشگرساخته استفاده گردید. علاوهبراین بهمنظور اطمینان از روایی و پایایی پرسشنامه عملکرد ایمنی، ابتدا ویژگیهای روانسنجی پرسشنامه سنجیده شد و در ادامه، ارتباط بین ویژگیهای جمعیتشناختی و عملکرد ایمنی با استفاده از آزمونهای آماری تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون تی مستقل با استفاده از نرمافزار SPSS 23 مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: نتایج اولیه مطالعه نشان دادند که پرسشنامه عملکرد ایمنی مورد استفاده از روایی و پایایی لازم برای انجام مطالعه برخوردار است. نتایج کلی نیز حاکی از آن بودند که عملکرد ایمنی کارکنان وضعیت مطلوبی دارد. شایان ذکر است که از بین ویژگیهای جمعیتشناختی مورد بررسی، سن و تجربه کاری ارتباط معناداری با عملکرد ایمنی داشتند (05/0P<)؛ بدینمعنا که افراد جوان و کم تجربه، عملکرد ایمنی ضعیفتری داشتند.
نتیجهگیری: با توجه به عملکرد ایمنی ضعیفتر کارکنان جوان و کمتجربه و کارگران مسن و با تجربه بالا لازم است برنامهریزیهای لازم برای ارتقای عملکرد ایمنی این دو گروه از کارکنان صورت گیرد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
ایمنی