دوره 10، شماره 4 - ( زمستان 1402 )                   جلد 10 شماره 4 صفحات 60-51 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 112805
Ethics code: IR.GOUMS.REC.1401.407

Heidari A, Kahe H, Jafari N, Khatirnamani Z. Perceived workload status and its relationship with patient safety culture in nurses of educational and therapeutic centers of Gorgan city in 2022. johe 2023; 10 (4) : 6
حیدری علیرضا، کاهه حمیدرضا، جعفری ناهید، خطیرنامنی زهرا. وضعیت بار کار ذهنی ادراک شده و ارتباط آن با فرهنگ ایمنی بیمار در پرستاران مراکز آموزشی- درمانی شهرستان گرگان در سال 1401. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1402; 10 (4) :51-60

1- مرکز تحقیقات مدیریت سلامت و توسعه اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران ، alirezaheidari7@gmail.com
2- مرکز تحقیقات مدیریت سلامت و توسعه اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران
سابقه و هدف: بار کار ذهنی ادراک شده، مجموعه عواملی است که بر فرآیندهای ذهنی پردازش اطلاعات، تصمیم‌گیری و عکس العمل فرد در محیط کار تاثیر میگذارد. ایمنی بیمار به پیشگیری از آسیب‌های ناشی از خطاهای پزشکی که به علت اهمال در انجام وظیفه رخ می‌دهد، اطلاق می‌گردد. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت بار کار ذهنی ادراک شده و رابطه آن با فرهنگ ایمنی بیمار در پرستاران انجام شد.
مواد و روش‌ها: این مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی بوده که در پرستاران بیمارستان‌های آموزشی شهید صیاد شیرازی و 5 آذر شهرستان گرگان در سال 1401 انجام شد. 280 نفر از پرستاران در مطالعه شرکت کردند. پس از نمونه‌گیری به روش طبقه‌ای تصادفی و اخذ کد اخلاق، داده‌ها به وسیله پرسش‌نامه‌های بار کار ذهنی ادراک شده و فرهنگ ایمنی بیمار جمع‌آوری شد و با استفاده از روش‌های آمار توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS-24 تحلیل شد.
یافته‌ها: میانگین و انحراف معیار سنی پرستاران، 2/9 ±۹/34 سال بود. میانگین و انحراف معیار نمره بار کار ذهنی ادراک شده 74/14 ± 80/73 بود. نمره کلی فرهنگ ایمنی بیمار 26/0±30/3 بدست آمد. بین بار کار ذهنی ادراک شده با فرهنگ ایمنی بیمار ارتباط معناداری مشاهده نشد (204/0 = P).
نتیجه‌گیری: نمره بار کار ذهنی ادراک شده در حد بالا و وضعیت فرهنگ ایمنی در سطح متوسط بود. لزوم توجه مدیران پرستاری برای برنامه‌ریزی و سیاستگذاری جهت کاهش بار کاری پرستاران کاملا ضروری به نظر می‌رسد و می‌تواند منجر به بهبود وضعیت فرهنگ ایمنی گردد.