دوره 10، شماره 3 - ( پاییز 1402 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 221-213 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 140008046279
Ethics code: IR.UMSHA.REC.1399.197

Soltani E, Ghorbani Shahna F, Karimi M, Safarpour Khotbesara N, Habibi Mohraz M, Asghari Kashef M et al . Investigating the Effect of Different Disinfection Methods on the Efficiency, Pressure Drop and Quality Factor of Medical Masks. johe 2023; 10 (3) : 7
سلطانی ادریس، قربانی شهنا فرشید، کریمی مریم، صفرپور خطبه سرا نگار، حبیبی محرز مجید، اصغری کاشف مهدی و همکاران.. بررسی تأثیر روش‌های مختلف ضدعفونی بر کارایی، افت فشار و شاخص کیفیت ماسک‌های پزشکی. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1402; 10 (3) :213-221

1- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- قطب علمی آموزشی بهداشت حرفه‌ای، مرکز تحقیقات بهداشت و ایمنی شغلی، گروه بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
3- گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
4- گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ساوه، ساوه، ایران
5- قطب علمی آموزشی بهداشت حرفه‌ای، مرکز تحقیقات بهداشت و ایمنی شغلی، گروه بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، m.habibi@umsha.ac.ir
6- معاونت پژوهش و فناوری، دانشگاه آزاد اسلامی همدان، همدان، ایران
سابقه و هدف: کمبود ماسک در شرایط بحرانی مانند همه‌گیری مشکلات فراوانی ایجاد می‌کند. یکی از راه‌کارهای موجود در این شرایط استفاده دوباره از ماسک‌ها، پس از ضدعفونی شدن است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر روش‌های مختلف ضدعفونی بر کارایی، افت فشار و کیفیت ماسک‌های پزشکی مورداستفاده توسط کادر درمان و تعیین کارایی تصفیه‌کنندگی (filtration) آن‌ها انجام شد.
مواد و روش‌‌ها: در مطالعه‌ی حاضر چهار مدل ماسک پزشکی مورداستفاده کادر درمان انتخاب و وارد مطالعه شد. سپس ماسک‌ها با روش‌های ضدعفونی توصیه‌شده توسط مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری شامل روش‌های گرمایی، اتوکلاو، پرتو فرابنفش، غوطه‌وری در الکل 70 درصد و روش غوطه‌وری در هیپوکلریت سدیم ضدعفونی گردیدند و درپایان تأثیر هر روش ضدعفونی بر روی کارایی، افت فشار و کیفیت ماسک‌ها با استفاده از سامانه آزمایشی تعیین گردید.
یافته‌ها: بر اساس نتایج حاصل از مطالعه، ضدعفونی ماسک‌ها با روش‌های گرمایی، اتوکلاو، تابش فرابنفش، غوطه‌وری در هیپوکلریت سدیم و غوطه‌وری در الکل 70 درصد به ترتیب باعث تغییر کارایی به میزان 5.58، 9.83، 8.15، 13.34 و 20.38 درصد و تغییر افت فشار به میزان 9.12، 7، 6.92، 183.75 و 16.13 پاسکال می‌شوند. همچنین شاخص کیفیت ماسک‌ها پس از ضدعفونی در روش‌های گرمایی و اتوکلاو برخلاف سایر روش‌ها افزایش یافت. همچنین بررسی کارایی تصفیه‌کنندگی مشخص نمود سه نوع از چهار نوع ماسک موردبررسی دارای کارایی کمتر از 85 درصد بودند.
نتیجه‌گیری: ضدعفونی ماسک‌های پزشکی با استفاده از روش گرمایی به دلیل کمترین تغییر در کارایی، افزایش ناچیز افت فشار و در دسترس بودن به ‌عنوان بهترین روش ضدعفونی تعیین شد. همچنین روش غوطه‌وری در الکل 70 درصد به دلیل کاهش کارایی، افزایش افت فشار و تخریب ساختار ماسک ضعیف‌ترین روش ضدعفونی ماسک‌های پزشکی بود.
شماره‌ی مقاله: 7
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: عوامل شیمیایی