1- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز، اهواز، ایران
2- دانشکده توانبخشی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
3- دانشکده هنر و معماری، دانشگاه کردستان، کردستان، ایران ، Hamed.amani@art.uok.ac.ir
چکیده: (3445 مشاهده)
سابقه و هدف: در زمینه روانشناختی محیط، رنگ به عنوان یکی از عوامل محیطی مطرح میباشد که تأثیر زیادی بر ادراک و رفتار انسان دارد. در بررسی عملکرد روانی ـ ذهنی افراد از شاخصهایی استفاده میشود که نشاندهنده وضعیت شناختی فرد میباشد. در این راستا، مطالعۀ مروری سیستماتیک حاضر با هدف بررسی تأثیر رنگ بر عملکردهای روانشناختی افراد انجام شد.
مواد و روشها: این مقاله یک مطالعۀ مروری سیستماتیک میباشد که در آن مقالات منتشر شده تمام متن به زبان انگلیسی در پایگاههای علمی Science Direct، Scopus، PubMed و ISI Web of Knowledge با واژگان کلیدی "رنگ، عملکرد، شناختی و روانشناختی" بدون محدودیت زمانی جستجو شدند و 60 مقاله واجد شرایط مورد بررسی قرار گرفتند.
یافتهها: ابتدا 312 مقاله از پایگاههای اطلاعاتی مختلف شناسایی شدند که 123 مقاله معیارهای ورود به مطالعه را داشتند. 63 مقاله به دلیل عدم انجام مطالعات تجربی حذف شدند و 60 مقاله برای بررسی نهایی انتخاب گردیدند. در مجموع، شش مطالعه بر توجه انتخابی، سه مطالعه بر هوشیاری، چهار مطالعه بر عملکرد ورزشی، هفت مطالعه بر عملکرد فکری، هفت مطالعه بر پرخاشگری/تسلط، هفت مطالعه بر احتیاط/اجتناب، شش مطالعه بر جذابیت، پنج مطالعه بر ارزیابی فروشگاه/شرکت، هفت مطالعه بر خوردن/آشامیدن، چهار مطالعه بر حافظه، دو مطالعه بر برانگیختگی و دو مطالعه بر درک زمان تمرکز کرده بودند. نتایج نشان دادند که رنگ تأثیر قابل توجهی بر عملکردهای شناختی از جمله توجه انتخابی، هوشیاری، عملکرد ورزشی، عملکرد فکری، ارزیابی پرخاشگری/تسلط، احتیاط/اجتناب، جذابیت، ارزیابی فروشگاه/شرکت، خوردن/آشامیدن، حافظه، برانگیختگی و درک زمان دارد.
نتیجهگیری: رنگ باید به عنوان یکی از راههای اصلی ارتقای سلامت روانی، ادراک و رفتار افراد مورد توجه قرار گیرد.
نوع مطالعه:
مقاله مروری |
موضوع مقاله:
ارگونومی