Jafari-Nodoushan A A, Bagheri G, Mosavi Nodoushan F. Determination of Influencing Factors on Musculoskeletal Disorders in Housewives Using the Rapid Entire Body Assessment Method, Yazd Province, Iran. johe 2020; 7 (3) :47-55
URL:
http://johe.umsha.ac.ir/article-1-614-fa.html
جعفری ندوشن عباسعلی، باقری گلناز، موسوی ندوشن فاطمه سادات. اختلالات اسکلتی عضلانی و تعیین عوامل تأثیرگذار بر آن در زنان خانهدار استان یزد به روش REBA. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1399; 7 (3) :47-55
URL: http://johe.umsha.ac.ir/article-1-614-fa.html
1- گروه مهندسی صنایع، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه میبد، میبد، ایران ، a.jafari@meybod.ac.ir
2- گروه مهندسی صنایع، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه میبد، میبد، ایران
3- دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان ،ایران
چکیده: (3689 مشاهده)
سابقه و هدف: امروزه یکی از مهمترین موضوعات سلامت شغلی، اختلالات اسکلتی-عضلانی است که تقریباً در تمام مشاغل شیوع زیادی دارد. این پژوهش با هدف بررسی اختلالات اسکلتی-عضلانی و عوامل مرتبط با آن در زنان خانهدار استان یزد انجام شد.
مواد و روشها: این ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺗﻮﺻﻴﻔﻲ-ﺗﺤﻠﻴﻠﻲ در سال 1398 روی 396 ﻧﻔﺮ از زنان خانهدار استان یزد انجام گرفت. اﻃﻼﻋﺎت ﺑﺎ تکمیل ﭘﺮﺳشناﻣﻪ ﻧﻮردﻳﻚ، بهصورت حضوری جمعآوری شد. شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی و ارزیابی ارگونومیکی وضعیت کاری بهترتیب با استفاده از این پرسشنامه و روش REBA انجام شد. برای تجزیهوتحلیل دادهها از آزمونهای استقلال و تحلیل واریانس در نرمافزار SPSS نسخه 22 استفاده شد.
یافتهها: بیشترین شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی در زنان خانهدار مربوط به نواحی کمر، زانو و گردن است که بهترتیب 67، 53 و 43 درصد از نمونهها با این اختلالات مواجه بودند. با افزایش تعداد فرزند، کاهش رفاه و میزان استفاده از وسایل کمکی در خانه، شیوع اختلالات در بعضی نواحی بدن افزایش مییابد. اختلالات اسکلتی-عضلانی علاوه بر موارد گفتهشده، روی ساق و مچ پا نیز تأثیرگذار بوده است.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی در جامعه بررسیشده زیاد است. سن، سن ازدواج، قد، وزن، تعداد بارداری و فرزند، تحصیلات، وضعیت رفاه و سکونت، نرمشهای روزانه، وسایل مورد استفاده، آسانسور و راهپله در بروز این اختلالات نقش دارند. با توجه به گستردگی جامعه زنان خانهدار، توصیه میشود مطالعات گستردهتری در زمینه این اختلالات در این گروه انجام شود.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
ارگونومی