دوره 7، شماره 3 - ( پاییز 1399 )                   جلد 7 شماره 3 صفحات 8-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Monazzam M R, fahim A, ahmadi S, Hashemi Z. Effect of Surface Shape on Perforated Acoustic Absorber Performance Using Numerical and Experimental Methods. johe 2020; 7 (3) :1-8
منظم محمدرضا، فهیم علی، احمدی سعید، هاشمی زهرا. بررسی تأثیر شکل ظاهری در عملکرد جاذب صوتی سوراخ‌دار با استفاده از روش‌های عددی و آزمایشگاهی. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1399; 7 (3) :1-8

1- گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
2- گروه علوم مهندسی، دانشکده فنی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
3- گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
4- دانشکده علوم پزشکی بهبهان ، z_hashemi26@yahoo.com
سابقه و هدف: پانل‌های سوراخ‌دار یکی از معمول‌ترین جاذب‌های تشدیدی برای کنترل صدا می‌باشند. این دسته از جاذب‌ها، قابلیت استفاده‌ گسترده‌ای به دلیل خواص مکانیکی قابل تنظیم و سهولت پردازش دارند. در این راستا، در مطالعه حاضر ویژگی‌های آکوستیکی پانل‌های سوراخ‌دار غیر مسطح در زاویه مایل و میدان پخش‌شونده به دو روش عددی و آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش‌‌ها: به منظور بررسی شکل ظاهری روی عملکرد پانل سوراخ‌دار، سه شکل غیر تخت برای صفحه سوراخ‌دار در نظر گرفته شد و عملکرد جذبی آن‌ها با شکل معمول صفحه سوراخ‌دار (تخت) با استفاده از روش عددی مورد مقایسه قرار گرفت. پس از تعیین بهترین شکل به لحاظ میزان ضریب جذب، با توجه به استاندارد شکل مورد نظر در ابعاد مورد تأیید استاندارد ISO 354 (International organization for standardaization) ساخته شد و در اتاق بازآوا، تحت آزمون ضریب جذب رندوم قرار گرفت.
یافته‌ها: نتایج شبیه‌سازی عددی نشان دادند که شکل‌های تعریف شده در این مطالعه همگی باعث بهبود ضریب جذب در فرکانس‌های میانی و بالایی شده‌اند. همچنین شکل C ضریب جذب بهتری در فرکانس‌های پایین نسبت به شکل تخت و دو شکل تعریف شده دارد. نتایج اندازه‌گیری ضریب جذب رندوم روی شکل منتخب حاکی از آن بودند که بیشترین ضریب جذب در فرکانس 160 هرتز با مقدار 0.77به دست آمده است. این شرایط در محیط عددی پیاده‌سازی شد و با توجه به روابط موجود، ضریب جذب رندوم محاسبه گردید.
نتیجه‌گیری: شکل ظاهری در بهبود میزان عملکرد جذبی این دسته از جاذب‌ها مؤثر است. مقایسه نتایج عددی و آزمایشگاهی نشان دادند که میزان توافق این دو روش، مشاهده شده و روش عددی با دقت خوبی قادر به پیش‌بینی این کمیت می‌باشد.