زمینه وهدف: ارزیابی ریسک فاکتورهای فیزیکی مرتبط با اختلالات اسکلتی عضلانی با استفاده از روشهای مختلفی از جمله روشهای مشاهدهای انجام میگیرد . اعتبارسنجی این روشها در محیطهای کاری حائز اهمیت است. هدف از این مطالعه نیز بررسی پایایی چک لیست واشنگتن به عنوان یک ابزار مشاهدهای است.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 50 کارگر شاغل در سه وظیفه شغلی در یک صنعت تولید تشک مورد بررسی قرار گرفت. چک لیست ارگونومی ایالت واشنگتن توسط گروه اول (افراد غیرمتخصص) و گروه دوم (متخصصین ارگونومی) برای وظایف شغلی تکمیل گردید. پس از ارزیابی، میزان توافق مشاهدهکنندگان با ضریب کاپا در نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: گروه اول مشاهدهکنندگان در مورد ریسک فاکتور اعمال نیرو به دست مربوط به چک لیست مشاغل منطقه احتیاط و پوسچر نامناسب مربوط به چک لیست مشاغل منطقه خطر توافق نظر نداشتند که ضریب کاپا به ترتیب 0/349، 0/360 و 0/847 بدست آمد. در گروه دوم مشاهدهکنندگان نیز درباره ریسک فاکتور پوسچر نامناسب و اعمال نیرو به دست، ضریب کاپا به ترتیب 0/847 و 0/719 محاسبه شد.
نتیجه گیری: یافته های این مطالعه نشان داد پایایی این روش از طریق ضریب کاپای محاسبه شده بین ارزیابها در گروه اول ضعیف تا خوب، و در گروه دوم خوب تا عالی بوده است و با توجه به مقایسه دو گروه احتمال خطا وجود دارد که از علل آن میتوان غیراختصاصی بودن این ابزار و عدم مهارت لازم مشاهدهکنندگان را دانست.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |