Research code: 4001740
Ethics code: IR. MUMS. FHMPM. REC. 1401. 072

XML English Abstract Print


1- دانشگاه علوم پزشکی البرز
2- دانشگاه علوم پزشکی مشهد
3- دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، seif.gharib@gmail.com
چکیده:   (50 مشاهده)

سابقه و هدف: با توجه رشد تکنولوژی‌های مرتبط با هوش مصنوعی در خودرو‌های هوشمند، وجود یک ابزار جهت اندازه گیری تعامل بین رانندگان و خودروهای هوشمند ضروری به نظر می‌رسد. مطالعه حاضر با هدف تعیین روایی، پایایی و انطباق فرهنگی نسخه فارسی پرسشنامه تعامل و وابستگی انسان و ماشین جهت اندازه گیری میزان تعامل بین راننده- خودرو در ایران انجام شد.

مواد و روش‌ها: پس از کسب اجازه، ترجمه مفهومی و بررسی روایی صوری و محتوا، قابلیت تکرار‌پذیری و سازگاری درونی توسط 30 نفر از خبرگان مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس با بهره‌گیری از تحلیل‌های عاملی تاییدی و اکتشافی بر روی داده‌های جمع‌آوری شده از 312 راننده ایرانی، روایی سازه پرسشنامه بررسی شد.

یافته‌ها: ساختار نهایی پرسشنامه شامل 28 گویه در 7 بعد اصلی با روایی و پایایی قابل قبول (73/0 α=و87/0ICC=) استخراج شد. این ابعاد عبارت بودند از: قدرت، تعارض، وابستگی متقابل در شرایط تصمیم‌گیری، وابستگی متقابل در نتیجه تصمیم‌گیری، وابستگی متقابل آینده، اطمینان اطلاعات سیستم به انسان و اطمینان اطلاعات انسان به سیستم. میانگین نمره‌ی تأثیر، نسبت روایی محتوایی (CVR) و شاخص روایی محتوایی (CVI) پرسشنامه نهایی به‌ترتیب برابر با 77/3، 88/0 و 95/0 به دست آمد.

نتیجه گیری: نسخه فارسی پرسشنامه تعامل و وابستگی انسان-ماشین دارای روایی و پایایی قابل قبول بوده و ساختار چندبعدی آن به‌خوبی ابعاد نظریه وابستگی متقابل را منعکس می‌کند. ابزار توسعه‌یافته می‌تواند به عنوان یک ابزار معتبر برای ارزیابی تعامل و همکاری میان راننده و خودروهای هوشمند در مطالعات آتی مورد استفاده قرار گیرد.

شماره‌ی مقاله: 3
     
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: ارگونومی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مهندسی بهداشت حرفه ای می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Occupational Hygiene Engineering

Designed & Developed by : Yektaweb