Ethics code: IR.UMSHA.REC.1402.199
kalatpor O, Mirzai Aliabadi M, Papi M. Evaluation and Prioritization of Factors Affecting the Effectiveness of Incident Command System using AHP and DEMATEL Methods in Iranian Process Industries. johe 2024; 10 (4) : 8
URL:
http://johe.umsha.ac.ir/article-1-911-fa.html
کلات پور امید، میرزایی علی آبادی مصطفی، پاپی مسلم. ارزیابی و اولویتبندی عوامل تأثیرگذار بر اثربخشی و موفقیت سیستم فرماندهی حادثه در صنایع فرایندی ایران با استفاده از روشهای AHP و DEMATEL. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1402; 10 (4) :317-329
URL: http://johe.umsha.ac.ir/article-1-911-fa.html
1- گروه مهندسی بهداشت حرفهای، دانشکدهی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، kalatpour@umsha.ac.ir
2- گروه مهندسی بهداشت حرفهای، دانشکدهی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
چکیده: (1461 مشاهده)
سابقه و هدف: یکی از چالشهای مهمی که در صنایع فرایندی برای بهبود عملکرد و افزایش بهرهوری به آن توجه میشود، بهینهسازی سیستم فرماندهی حوادث است. سیستم فرماندهی حادثه (Incident Command System) رویکردی استاندارد برای کنترل و هماهنگی مدیریت حوادث در صحنه است . مطالعهی حاضر بهمنظور ارزیابی و اولویتبندی عوامل مؤثر بر اثربخشی سیستم فرماندهی حادثه (ICS) با استفاده از روشهای AHP و DEMATEL در صنایع فرایندی ایران انجام شد.
مواد و روشها: در این تحقیق، ابتدا به تدوین و طراحی پرسشنامه به روش AHP بهمنظور وزندهی به معیارها و اولویتبندی آنها و طراحی پرسشنامه به روش دیمتل بهمنظور مشخص کردن تأثیرپذیری و تأثیرگذاری متقابل معیارها و زیرمعیارها پرداخته شده است. سپس، پرسشنامهها را 15 نفر از فرماندهان حادثه و مسئولان ایمنی صنایع فرایندی و فعالان حوزهی مدیریت بحران شاغل در صنعت نفت و پتروشیمی تکمیل کردند.
یافتهها: در ارزیابی شاخصهای اصلی سیستم فرماندهی حادثه با روش AHP، فرماندهی رتبهی یک با وزن معیار 0.256 را به خود اختصاص داده است. در ارزیابی شاخصهای اصلی در روش دیمتل، فرماندهی بیشترین تأثیرگذاری با وزن معیار 10.59، بیشترین تأثیرپذیری با وزن معیار 11.9 و بیشترین تعامل با سیستم با وزن معیار 21.96 را به خود اختصاص داده است. در نهایت، استانداردسازی با وزن معیار 1.35 و حرفهایگری با وزن معیار 1.19 شاخصهای علّی بودند و فرماندهی با وزن معیار 0.50-، طرحریزی/ ساختار سازمانی با وزن معیار 1- و امکانات و منابع با وزن معیار 0.18- شاخصهای معلول به حساب آمدند.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج هر دو روش استفادهشده در پژوهش، شاخص فرماندهی دارای اهمیت و اثربخشی بسیار بالایی در موفقیت سیستم فرماندهی حادثه در صنایع فرایندی ایران است.
شمارهی مقاله: 8
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
ایمنی