لطفی یونس، احمدیان محمد، سعیدنیا حمید، حیدری مقدم رشید، مرتضی پور علیرضا، بابامیری محمد. بررسی پیامدهای خستگی ناشی از تغییر در کارکنان خدمات بهداشتی. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1402; 10 (4) :240-250
URL: http://johe.umsha.ac.ir/article-1-896-fa.html
1- گروه ارگونومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- گروه کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
3- گروه ارگونومی، مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان
4- گروه ارگونومی، مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان ، mohammad.babamiri@yahoo.com
چکیده: (1574 مشاهده)
سابقه و هدف: سازمانها با ایجاد تغییرات جدید در سازمان، به دنبال نوآوریهای مختلف برای حفظ سطح عملکرد خود در فضای رقابتی موجود هستند، اما این تغییرات مکرر میتواند زمینهساز خستگی ناشی از تغییر و پیامدهای منفی ناشی از آن در کارکنان باشد؛ لذا مطالعهی حاضر با هدف ارزیابی این پیامد در کارکنان ارائهدهندهی خدمات بهداشتی انجام شد.
مواد و روشها: پژوهش حاضر مطالعهای- مقطعی است که در مراکز بهداشتی و درمانی غرب ایران انجام شد. در این مطالعه، 803 نفر با استفاده از روش دردسترس انتخاب شدند. در این مطالعه، از مقیاس خستگی ناشی از تغییر، پرسشنامهی استرس شغلی پارکر و دکوتیس، پرسشنامهی رضایت شغلی برایفیلد و روث، پرسشنامهی فرسودگی مسلش و جکسون، پرسشنامهی قصد ترک شغل و پرسشنامهی استاندارد تعهد سازمانی ماودی و همکاران استفاده شد. تمامی تحلیلها با استفاده از نرمافزارهای SPSS23 و AMOS18 انجام گرفت.
یافتهها: نتایج مطالعه نشان داد که خستگی ناشی از تغییر با قصد ترک شغل، استرس، فرسودگی و رضایت شغلی ارتباط معناداری دارد؛ اما بین خستگی ناشی از تغییر و تعهد سازمانی ارتباط معنیداری مشاهده نشد. همچنین، بین وضعیت تأهل، سن، سابقهی کار، نوع استخدام، نوع شغل و تحصیلات با خستگی ناشی از تغییر ارتباط معنیدار مشاهده شد.
نتیجهگیری: در محیطهایی که با تغییرات سریع و مداوم همراه است، در نظر گرفتن خستگی ناشی از تغییر و پیامدهای آن اهمیت دارد؛ زیرا میتواند باعث افزایش استرس شغلی، فرسودگی شغلی و کاهش رضایت شغلی و تعهد سازمانی شود و زمینه را برای ترک شغل فراهم کند.
شمارهی مقاله: 2
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
ارگونومی