دوره 10، شماره 3 - ( پاییز 1402 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 231-222 | برگشت به فهرست نسخه ها

Gholi Z, Ghalenoei M, Kermani D, PouyaKian M. Investigating the Relationship between Safety and Organizational Culture in the Production Line Employees of One of the Automobile Companies. johe 2023; 10 (3) : 8
قلی زهرا، قلعه نوی مهران، کرمانی داود، پویا کیان مصطفی. بررسی ارتباط میان فرهنگ ایمنی و سازمانی در کارکنان خط تولید یکی از شرکت‌های خودروساز. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1402; 10 (3) :222-231

1- علوم و مهندسی محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
2- گروه مهندسی ایمنی و بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
3- گروه مهندسی ایمنی و بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
4- گروه مهندسی ایمنی و بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، pouyakian@yahoo.com
سابقه و هدف:  فعالیت‌های ایمنی بر کاهش احتمال خطر در محیط کار تمرکز دارند درحالی‌که تعداد خیلی کمی از فعالیت‌ها بر افزایش فرهنگ سازمانی و ایمنی تمرکز کرده‌اند. هدف این مطالعه بررسی ارتباط فرهنگ سازمانی و ایمنی در یکی از شرکت‌های خودروساز بزرگ کشور است.
مواد و روش‌‌ها: پژوهش حاضر از نوع مطالعات همبستگی بود که در یک مقطع زمانی خاص انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش 402 نفر از کارکنان سالن‌های رنگ و بدنه یک شرکت خودروساز بودند که با استفاده از فرمول نمونه‌گیری جامعه محدود انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌ها پرسش‌نامه‌ای دارای سه بخش ویژگی‌های دموگرافیک، فرهنگ سازمانی و فرهنگ ایمنی کارکنان بود. به منظور بررسی فرهنگ سازمانی، پرسش‌نامه 29 پرسشی بر اساس شاخص‌های ده‌گانه مدل رابینز و برای فرهنگ سازمانی از پرسش‌نامه فرهنگ سازمانی 37 پرسشی استفاده شد.
یافته‌ها: متوسط سن نمونه‌ها 4.72± 36.06 سال و میانگین نمره فرهنگ‌سازمانی در این واحد صنعتی 18.45± 84.03 بود. آزمون همبستگی رابطه بین فرهنگ‌سازمانی و فرهنگ ایمنی را 0.652 و معنی‌دار (0.001 P<) نشان داد. همچنین، 69.6 درصد از مشاهدات ناایمن و 30.4 درصد ایمن بود. هیچ رابطه معنی‌دار آماری بین رفتار ناایمن و متغیرهای دموگرافیک به‌جز سن و سابقه کاری افراد به دست نیامد.
نتیجه‌گیری: بین فرهنگ ایمنی و سازمانی ارتباط معنی‌داری وجود دارد و عوامل فردی و سپس عوامل مدیریتی بر فرهنگ ایمنی بیشترین تأثیر را داشت. فرهنگ ایمنی به‌عنوان جزئی از ساختار فرهنگ‌سازمانی در سازمان‌ها و صنایع بر مسائل ایمنی و بهداشت شغلی متمرکز می‌شود.