Research code: IR.UMSU.REC.1398.303
Ethics code: IR.UMSU.REC.1398.303
جهانی هنا، اللهیاری تیمور، همت جو رسول. ارزیابی خطر اختلالات اسکلتی-عضلانی در وظایف حمل و جابهجایی بیمار با استفاده از روشهای MAPO و 3DSSPP. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1401; 9 (3) :188-199
URL: http://johe.umsha.ac.ir/article-1-787-fa.html
1- دانشجوی کارشناسی ارشد ارگونومی، گروه ارگونومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، آذربایجان غربی، ایران
2- گروه مهندسی بهداشت حرفهای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، آذربایجان غربی، ایران ، Allahyari@umsu.ac.ir
3- گروه مهندسی بهداشت حرفهای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، آذربایجان غربی، ایران
چکیده: (367 مشاهده)
سابقه و هدف: کارکنان مسئول حمل و جابهجایی بیماران در بیمارستان در معرض خطر بروز ناراحتیهای اسکلتی-عضلانی هستند. این مطالعه با استفاده از روش MAPO و نرمافزار 3DSSPP بهمنظور تخمین بار مکانیکی واردشده به کمر کارکنان دارای فعالیت حمل بیمار انجام شد.
مواد و روشها: در مرحله اول، بخشهای بیمارستان و تعداد کارکنانی شناسایی شد که به صورت دستی بیماران را جابهجا میکردند و با شاخص MAPO ارزیابی شدند. بهمنظور شناسایی و ارزیابی عوامل خطر مؤثر در ایجاد آسیبهای کمر در کارکنان از نرمافزار 3DSSPP استفاده شد. تحلیل نتایج با نرمافزار SPSS(version 26) و روشهای آمار توصیفی، آزمون کایدو و آزمونهای همبستگی انجام شد.
یافتهها: شرکتکنندگان 24 نفر، شامل 21 مرد و 3 زن با میانگین سنی 35.6 سال بودند. طبق نتایج نرمافزار 3DSSPP در 37.5 درصد از افراد برآورد آسیب به لیگامنت بیشتر از حدود مجاز بود. نیروی فشار واردشده بر دیسک مهرههای L4/L5 و L5/S1 به ترتیب در 58.3 و 62.5 درصد از افراد بیشتر از حد مجاز بود. همچنین بر اساس آزمون آماری پیرسون، بین نتایج روشهای MAPO و 3DSSPP همبستگی معنیداری وجود دارد.
نتیجهگیری: برای کاهش ابتلا به اختلالات اسکلتی-عضلانی و به حداقل رساندن آن لازم است عوامل مؤثر در جابهجایی بیمار مانند ابزار و تجهیزات کمکی، عوامل محیطی و آموزش بهبود یابد و عوامل مؤثر بر اختلالات، حذف یا اصلاح شود.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
ارگونومی