دوره 8، شماره 3 - ( پاییز 1400 )                   جلد 8 شماره 3 صفحات 66-59 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nourollahi Darabad M, Afshari D, Nosrati Amirabadi J, Shirali G A, Sahraneshin Samani A. Investigation of Ergonomic Conditions and the Relationship between the Severity of Discomfort and Working Postures among Date Palm Farmers. johe 2021; 8 (3) :59-66
نورالهی دارآباد مریم، افشاری داود، نصرتی امیرآبادی جواد، شیرالی غلامعباس، صحرانشین سامانی علی. بررسی شرایط ارگونومیکی و ارتباط شدت ناراحتی با پوسچرهای کاری در میان کشاورزان نخیلات. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1400; 8 (3) :59-66

1- گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور، اهواز، ایران
2- گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور، اهواز، ایران ، javadmh@gmail.com
3- گروه ارگونومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
سابقه و هدف: خرما دومین محصول مهم کشاورزی ایران پس از پسته است. به‌طور سنتی، ماهیت کار برای کشاورزان نخیلات به کار فیزیکی نیاز دارد که شامل وضعیت نامطلوب مفاصل و پوسچرهای طولانی‌مدت هنگام کار است. مطالعه حاضر به‌منظور بررسی شرایط ارگونومیکی و ارتباط شدت ناراحتی با پوسچرهای کاری در کشاورزان نخیلات انجام شده است.
مواد و روش‌‌ها: این مطالعه توصیفی-تحلیلی در سال 1399 روی 100 نفر از کشاورزان ماهر انجام شد که خرما می‌کاشتند. به‌منظور بررسی شرایط ارگونومیکی و ارتباط شدت ناراحتی با پوسچرهای کاری کشاورزان، از دو روش ارزیابی سریع کل بدن (REBA) و میزان ناراحتی اعضای بدن (BPDR) استفاده شد. اطلاعات کشاورزان در حین کار روی نخل با استفاده از ابزار سنتی ثبت و داده‌ها با نرم‌افزار SPSS نسخه 26 تحلیل شد.
یافته‌ها: نتایج مطالعه حاضر نشان داد بیشترین ناراحتی اسکلتی عضلانی در نواحی بالاتنه، پاها و تنه است. با توجه به تحلیل وظایف، در بیشتر وظایف کشاورزان ارتباط معناداری بین پوسچرهای نامطلوب و شدت ناراحتی در اندام‌های مختلف وجود داشت (05/0p <).
نتیجه‌گیری: اندام‌های بالاتنه، پاها و تنه در بین کشاورزان نخیلات در معرض بیشترین آسیب اسکلتی ـ عضلانی قرار دارد. همچنین وظایف برداشت، بالا رفتن، پایین آمدن و هرس نخیلات جزء وظایف پرخطر از نظر بروز اختلالات اسکلتی-عضلانی به شمار می‌رود. لذا بهره‌گیری از ابزارهای مکانیکی برای انجام وظایف فوق روی درختان نخل نقش بسزایی در کاهش خطر ابتلا به اختلالات اسکلتی ـ عضلانی در کشاورزان دارد.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: ارگونومی