دوره 9، شماره 1 - ( بهار 1401 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 11-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Chehreghani S, Gheybi M J, Musazadeh S, Taghavi B. Evaluation of Human Factors of Mining and Construction Transportation Machines Using a Checklist of Ergonomic Indicators. johe 2022; 9 (1) :1-11
URL: http://johe.umsha.ac.ir/article-1-689-fa.html
چهره‌قانی سجاد، غیبی میرجواد، موسی‌زاده سیف‌الدین، تقوی بهنام. ارزیابی عوامل انسانی کار با ماشین‌آلات معدنی و عمرانی بر اساس چک‌لیست شاخص‌های ارگونومیکی. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1401; 9 (1) :1-11

URL: http://johe.umsha.ac.ir/article-1-689-fa.html


1- گروه مهندسی معدن، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
2- گروه مهندسی معدن، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران ، javad.g1374@gmail.com
چکیده:   (970 مشاهده)
سابقه و هدف: اپراتور ماشین‌آلات معدنی و عمرانی تحت تأثیر مستقیم خطرات و حوادث این ماشین‌آلات و همچنین احتمال آسیب‌دیدگی و بروز بیماری‌های شغلی و حرفه‌ای قرار دارد. شاخص‌های ارگونومیک طراحی و وضعیت موجود ماشین‌آلات، نقش مهمی در کاهش عوامل خطرزای مربوط به صدمات شغلی دارند.
مواد و روش‌‌ها: جمعیت مطالعه‌شده در این تحقیق شامل 80 دستگاه از ماشین‌آلات دو شرکت پیمانکار راه‌سازی و باطله‌برداری معادن بودند. با استفاده از چک‌لیستی شامل ۲۵ سؤال برای شاخص‌هایی نظیر دسترسی به کابین، محل استقرار کاربر، دسترسی به اهرم‌های کنترل، میزان دید و عوامل محیطی مانند سطح صدا و ارتعاش در فضای کابین بر اساس روش امتیازبندی شاخص‌های ارگونومیک کابین، امتیاز منفی کل هر ماشین محاسبه شد. در این طبقه‌بندی هر ماشینی که امتیاز منفی کمتری دریافت کند، از نظر ارگونومیک ماشین بهتری خواهد بود.
یافته‌ها: با افزایش عمر ماشین‌آلات، میزان امتیاز منفی آن‌ها نیز افزایش می‌یابد. بیشترین سطح نارضایتی به ترتیب مربوط به متغیرهای میزان صدای کابین، میزان ارتعاش احساس‌شده، طراحی فضای کابین و صندلی اپراتور، تهویه هوای کابین و سهولت دسترسی بود.
نتیجه‌گیری: با توجه به محدودیت مالی در بیشتر شرکت‌های معدنی و عمرانی به نظر می‌رسد اجرای برنامه‌های نگهداری از ماشین‌آلات با استفاده از تجهیزات و قطعات به‌روز و کارآمد برای جایگزینی قطعات قدیمی و ازکارافتاده و همچنین آموزش کاربران برای تطبیق دادن کابین با نیازهای شخصی که هزینه چندانی را در پی نخواهد داشت، زمینه را برای بهبود شرایط ارگونومیک ماشین‌آلات موجود فراهم می‌کند.

 
شماره‌ی مقاله: 1
متن کامل [PDF 1090 kb]   (384 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: ارگونومی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مهندسی بهداشت حرفه ای می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Journal of Occupational Hygiene Engineering

Designed & Developed by : Yektaweb