Hemmatjo R, Rostami R, Hajaghazadeh M, Allahyari T. Investigation of the Effects of High- and Low-Frequency Noise on Physiological Responses and Cognitive Functions in the Oil and Gas Industry: A Field Study. johe 2021; 8 (3) :27-39
URL:
http://johe.umsha.ac.ir/article-1-688-fa.html
همت جو رسول، رستمی روح اله، حاج آقازاده محمد، الهیاری تیمور. بررسی تأثیر صدای فرکانس بالا و پایین بر پاسخهای فیزیولوژیکی و عملکردهای شناختی در صنایع حفاری نفت و ایستگاه تقلیل فشار گاز شهری. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1400; 8 (3) :27-39
URL: http://johe.umsha.ac.ir/article-1-688-fa.html
1- گروه مهندسی بهداشت حرفهای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
2- گروه مهندسی بهداشت حرفهای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران ، rohalahrostami9273@gmail.com
چکیده: (3576 مشاهده)
سابقه و هدف: بسیاری از شاغلان صنایعی مانند نفت، گاز، پتروشیمی، سیمان، فولاد، شیشهسازی و نساجی و حتی افراد در محیط خانه و اداره در مواجهه با انواع صداها با فرکانسهای مختلف هستند که سبب اختلالات شنوایی و غیرشنوایی میشود. این مطالعه با هدف تأثیر صدا در فرکانسهای مختلف بر پاسخهای فیزیولوژیکی و عملکردهای شناختی کارکنان صنایع حفاری نفت و ایستگاه تقلیل فشار گاز شهری انجام شد.
مواد و روشها: مطالعه حاضر از نوع توصیفی ـ تحلیلی بود که با مشارکت 50 نفر از کارکنان دکلهای حفاری نفت (دارای صدای با فرکانس پایین) و ایستگاههای تقلیل فشار گاز شهری (دارای صدای با فرکانس بالا) در سال 1398 انجام شد. متغیرهای فیزیولوژیکی که بررسی شدند شامل ضربان قلب، فشارخون سیستول و دیاستول و دمای تمپانیک بدن بود. عملکردهای شناختی شرکتکنندهها با استفاده از آزمونهای زمانسنج واکنش پیشرفته، عملکرد پیوسته و حافظه کاری قبل، حین و بعد از اجرای فعالیتها بررسی شد.
یافتهها: نتایج مطالعه نشان داد هنگام مواجهه با صدا در فرکانسهای بالا و پایین، پاسخهای فیزیولوژیکی شامل ضربان قلب، فشارخون سیستول و دیاستول و دمای تمپانیک افزایش مییابد و این افزایش از نظر آماری معنیدار است (001/0 p<). همچنین مواجهه با صدا تأثیری منفی بر عملکردهای شناختی (نظیر حافظه کاری، توجه پایدار، زمانسنج واکنش پیشرفته) دارد.
نتیجهگیری: صدای با فرکانس پایین در مقایسه با صدای فرکانس بالا بر پاسخهای فیزیولوژیکی و عملکرد شناختی افراد بیشتر تأثیر میگذارد. البته تحقیقات بیشتری در این زمینه در صنایع پیشنهاد میشود.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
عوامل فیزیکی