دوره 8، شماره 2 - ( تابستان 1400 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 57-50 | برگشت به فهرست نسخه ها

Beheshti M H, Esmaeili A, Mahmoodi E, Rezaieyan E. Determining the Optimal Economic Evaluation Model in Occupational Safety and Health Investments. johe 2021; 8 (2) :50-57
بهشتی محمدحسین، اسماعیلی ابوالقاسم، محمودی الهام، رضائیان احسان. تعیین مدل بهینه تحلیل اقتصادی طرح‌های سرمایه‌گذاری در حوزه ایمنی و بهداشت شغلی. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1400; 8 (2) :50-57

1- گروه مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت، مرکز تحقیقات توسعه اجتماعی و ارتقای سلامت، دانشگاه علوم پزشکی گناباد
2- شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، منطقه غرب، واحد بهداشت ایمنی و محیط‌زیست
3- گروه بهداشت حرفه‌ای، دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
4- گروه بهداشت حرفه‌ای، دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران ، e.rezaieyan@modares.ac.ir
سابقه و هدف: از گذشته تاکنون، سرمایه‌گذاری در حوزه ایمنی و بهداشت هزینه‌بر و اجتناب‌ناپذیر تلقی می‌شده و فاکتور هزینه همواره به‌عنوان مانعی برای دستیابی به ایمنی و بهداشت بوده است. تصمیم‌گیرندگان این حیطه باید نشان دهند این‌گونه مداخلات نه‌تنها در دستیابی به اهداف اثربخشی دارند، بلکه از نظر اقتصادی نیز کارایی زیادی دارند. در این پژوهش به دنبال تعیین مدلی بهینه برای تحلیل اقتصادی طرح‌های ایمنی و بهداشت شغلی هستیم.
مواد و روش‌‌ها: به‌منظور تعیین مدل بهینه از روش تحلیل سلسله مراتبی (Analytic Hierarchy Process) و نرم‌افزار Expert Choice® استفاده شد. بدین منظور ابتدا بر اساس مرور مطالعات پیشین، مدل‌های ارزیابی اقتصادی پروژه‌های OSH شناسایی شدند. در ادامه با درنظرگرفتن 7 معیار اساسی، بهینه‌ترین مدل انتخاب شد.
یافته‌ها: با مرور منابع علمی و پس از غربالگری یافته‌ها، 20 مدل شناسایی شد. ابتدا مشخصات این مدل‌ها با استفاده از ماتریس تصمیم‌گیری استخراج و ارزیابی شد. از این بین، 4 مدل برای اولویت‌بندی با AHP شناسایی شد. معیار دقت و صحت مدل با وزن نهایی 0.490 و معیار جامعیت مدل با وزن نهایی 0.076 به ترتیب بیشترین و کمترین میزان اهمیت را در مدل‌سازی AHP داشتند. پس از اولویت‌بندی گزینه‌ها، مدل ROHSEI، مدل جعبه ابزار (ToolKit)، مدل Productivity Assessment و مدل بالقوه (Potential Method) به ترتیب وزن‌های 0.320، 0.281، 0.240 و 0.159 را به خود اختصاص دادند.
نتیجه‌گیری: متخصصان HSE شاغل در صنایع می‌توانند به‌منظور بیان انگیزه‌های مالی اهداف خود، تخصیص منابع محدود و بهبود کارایی اقتصادی طرح‌های خود از مدل ROHSEI استفاده کنند.