دوره 8، شماره 2 - ( تابستان 1400 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 40-32 | برگشت به فهرست نسخه ها

Amouei1 H, Mirza Ebrahim Tehrani M, Jozi S A, Soltanzadeh4 A. Development of a Semi-quantitative Model for the Assessment of Safety Resilience in Process Industries: A Cross-sectional Study Based on the Delphi Method with a Passive Defense Approach. johe 2021; 8 (2) :32-40
عموئی حسین، میرزا ابراهیم تهرانی مهناز، جوزی سید علی، سلطان‌زاده احمد. توسعه مدل نیمه‌کمّی ارزیابی تاب‌آوری ایمنی در صنایع فرایندی: یک مطالعه مقطعی مبتنی بر روش دلفی و با رویکرد پدافند غیرعامل. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1400; 8 (2) :32-40

1- گروه محیط‌زیست، دانشکده علوم و فنون دریایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه محیط‌زیست، دانشکده علوم و فنون دریایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، tehrani.mah@gmail.com
3- گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار، مرکز تحقیقات آلاینده‌های محیطی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران
سابقه و هدف: یکی از راهکارهای افزایش ضریب ایمنی، تکیه بر ارزیابی و تحلیل تاب‌آوری سیستم است. مطالعه حاضر با هدف توسعه مدل ارزیابی تاب‌آوری ایمنی در صنایع فرایندی با رویکرد پدافند غیرعامل بر اساس روش دلفی طراحی و انجام شده است.
مواد و روش‌‌ها: مطالعه حاضر یک بررسی مقطعی بود که در فاز 19 پارس جنوبی در سال 99-1397 انجام شده است. این مطالعه دلفی طی سه دور و با مشارکت 18 نفر از متخصصان در زمینه‌های مهندسی شیمی و فرایند، ایمنی، بهداشت حرفه‌ای و محیط‌زیست انجام شده است.
یافته‌ها: پس از سه دور مطاله دلفی، مدل ارزیابی تاب‌آوری ایمنی بر اساس سه مؤلفه آمادگی، احتمال وقوع و پیامد رویداد توسعه یافت. بر اساس این نتایج، مؤلفه آمادگی شامل متغیرهای آمادگی سخت‌افزاری، آمادگی نرم‌افزاری، آمادگی پدافندی و دسترسی به منابع بیرونی بود. مؤلفه احتمال وقوع شامل چهار متغیر تواتر وقوع رویداد، داده‌های تجربی، داده‌های بازرسی فنی و صلاحیت حرفه‌ای افراد و مؤلفه پیامد رویداد شامل پنج متغیر آسیب انسانی، آسیب دارایی، آسیب فرایند، آسیب زیست‌محیطی و آسیب استراتژیک بود. در این مطالعه دلفی، همه افراد تیم خبرگان مدل ارزیابی تاب‌آوری شامل مؤلفه‌های تاب‌آوری و متغیرهای هر یک از مؤلفه‌ها را با حداقل 75 درصد سطح پذیرش تأیید کردند.
نتیجه‌گیری: مبتنی بر نظرات پنل خبرگان، نتایج این مطالعه دلفی بیانگر این بود که این مدل نیمه‌کمّی توسعه‌یافته قابلیت اطمینان مناسبی برای ارزیابی تاب‌آوری ایمنی در صنایع فرایندی دارد؛ بنابراین، استفاده از این مدل می‌تواند به برآورد قابل قبولی از میزان تاب‌آوری ایمنی در صنایع فرایندی کمک کند.