دوره 7، شماره 3 - ( پاییز 1399 )                   جلد 7 شماره 3 صفحات 70-64 | برگشت به فهرست نسخه ها

Babamiri M, Mahdavi N, Soury S, Yazdani M, Golhosseini M, Matamed M. Simulation of Ergonomic Interventions in a Color Spray Station using CATIA Software: A Case Study. johe 2020; 7 (3) :64-70
بابامیری محمد، مهدوی ندا، سوری شیوا، یزدانی اول محسن، گلحسینی محمدجواد، معتمدزاده مجید. شبیه سازی مداخلات ارگونومی در ایستگاه پاشش رنگ با نرم‌افزار کتیا (مطالعه موردی). مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1399; 7 (3) :64-70

1- مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، گروه ارگونومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- گروه ارگونومی، مرکز پژوهش دانشجویان، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
3- گروه بهداشت حرفه‌ای، مرکز پژوهش دانشجویان، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، ssoury93@gmail.com
4- گروه بهداشت حرفه‌ای، مرکز پژوهش دانشجویان، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
5- گروه بهداشت حرفه‌ای، مرکز تحقیقات بهداشت و ایمنی شغلی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی، همدان، ایران
سابقه و هدف: منطقی‌ترین تصمیم حین ساخت یک وسیله، به‌کارگیری اصول ارگونومی در مرحله طراحی است. یکی از اهداف اصلی کاربرد رایانه در ارگونومی، توسعه ابزاری است که امکان ارزیابی محصول را در ابتدای مراحل طراحی فراهم می‌کند. هدف از انجام این مطالعه بررسی ارگونومیک یک ایستگاه پاشش رنگ پودری و ارائه طراحی جدید با استفاده از نرم‌افزار CATIA (Computer Aided Three-dimensional Interactive Application) بود.
مواد و روش‌‌ها: این مطالعه در واحد پاشش رنگ کارخانه تولید لوازم خانگی انجام شد. مدل دیجیتالی پوسچر با بیشترین انحراف از حالت طبیعی در نرم‌افزار CATIA شبیه‌سازی شد. درنهایت با توجه به نتایج حاصل از بررسی RULA (Rapid Upper Limb Assessment) مداخلات ارگونومیک در محیط نرم‌افزار اجرا و پست کاری جدید مجدد ارزیابی شد.
یافته‌ها: امتیاز نهایی ارزیابی پوسچر پاشش رنگ نشان داد این پوسچر در سطح اقدامات اصلاحی 4 قرار دارد و تغییرات فوری لازم است. در این پوسچر وضعیت ساعد، عضلات، مچ، بازو، پا، بالاتنه و گردن نامناسب بود. مداخلات پیشنهادی شامل طراحی صندلی و تعدیل وزن تفنگ پاشش رنگ بود.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد با تمرکز بر اندام‌های تحت فشار و ارائه طرحی ارگونومیک با هدف کاهش فشار با نرم‌افزار کتیا، می‌توان مشکلات اسکلتی-عضلانی را در حد قابل‌توجهی برطرف کرد.