دوره 2، شماره 1 - ( بهار 1394 )                   جلد 2 شماره 1 صفحات 44-37 | برگشت به فهرست نسخه ها

Arghami S, Noori Parkestani H, Noorian R, Karimi M A. The Prevalence of Musculoskeletal Disorders and Job Satisfaction in the Gas Company. johe 2015; 2 (1) :37-44
ارقامی شیرازه، نوری پرکستانی حکیمه، نوریان روح ا...، کریمی محمد علی. بررسی فراوانی ناراحتی ‌های اسکلتی- عضلانی و رضایت شغلی در یک شرکت گاز. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1394; 2 (1) :37-44

1- دانشگاه علوم پزشکی زنجان دانشکده بهداشت
2- ادازه گاز چهار محال و بختیاری
3- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
4- دانشگاه علوم پزشکی زنجان دانشکده بهداشت ، ali.karimi211@gmail.com

زمینه و هدف: دردهای اسکلتی- عضلانی یک موضوع مهم در دنیای امروز و یکی از بزرگترین مشکلات بهداشت شغلی کشور‌های رو به رشد است. در مشاغل اداری نیز، به علت حفظ فشارهای ناشی از پوسچرهای نادرست طولانی‌ مدت، این دردها شایع است. از طرفی شیوع این دردها می­تواند باعث کاهش رضایت شغلی در کارکنان شود و سازمان را در معرض خطر کاهش بهره­وری قرار دهد. مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی درد‌های اسکلتی- ماهیچه‌ای و رضایت شغلی کارکنان یکی از شرکت‌های گاز صورت گرفت.

روش بررسی: این مطالعه مقطعی روی همه کارکنان اداری یکی از شرکت‌های گاز کشور (142نفر) صورت گرفت. ابزار‌های اندازه ‌ گیری دربردارنده پرسشنامه گردآوری اطلاعات دموگرافیک، دو پرسشنامه برای گردآوری دردهای اسکلتی-عضلانی (نوردیک) و پرسشنامه رضایت شغلی مینه‌سوتا بود. داده‌‌های گرد‌آوری ‌ شده در SPSS13 و با استفاده از آزمون آماری کای دو تحلیل گردید.

یافته ها: بیشترین شکایات از دردهای اسکلتی-عضلانی در یک سال گذشته به ترتیب برای گردن 52درصد، کمر 2/35درصد و پشت 8/33درصد بود. 4/40درصد کارکنان، میزان رضایت شغلی بالایی را ابراز داشته اند. با این وجود آزمون‌های آماری ارتباط معناداری را میان آموزش درباره پوسچر کاری مناسب و رضایت شغلی(023/0 pvalue= ) و نیز وجود درد شانه و رضایت شغلی نشان دادند(02/0 pvalue= )

نتیجه‌گیری: با توجه به میزان شیوع بالای دردهای اسکلتی-عضلانی و ابراز 4/50 درصدی رضایت شغلی متوسط توسط کارکنان این مجموعه، لزوم مداخله ارگونومیک برای اصلاح ایستگاه‌های کار ضروری به نظر می‌رسد.