دوره 8، شماره 2 - ( تابستان 1400 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 15-8 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mirzaei Aliabadi M, Askaripoor T, Aghaei H. Investigation of the Relationship among Human Factors in Mining Accidents Using a Systematic Approach. johe 2021; 8 (2) :8-15
میرزایی علی آبادی مصطفی، عسکری پور طالب، آقائی حامد. بررسی ارتباط عوامل انسانی تأثیرگذار در حوادث معدن با استفاده از رویکرد سیستمی. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1400; 8 (2) :8-15

1- قطب علمی بهداشت حرفه‌ای و مرکز تحقیقات بهداشت و ایمنی شغلی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- مرکز تحقیقات علوم و فناوری های بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران
3- گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران ، Hamedaghaeih@gmail.com
چکیده:   (2088 مشاهده)
سابقه و هدف: بررسی سیستماتیک حوادث در سیستم‌های فنی ـ اجتماعی مانند صنعت معدن در کاهش حوادث اهمیت دارد. در این مطالعه قصد داریم ارتباط میان عوامل انسانی مشارکت‌کننده در حوادث معدن را با رویکرد سیستماتیک بررسی کنیم.
مواد و روش‌‌ها: به‌منظور انجام این پژوهش، حوادث رخ‌داده در یک مجتمع بزرگ معدن سنگ آهن واقع در جنوب کشور در یک دورۀ 7 ساله جمع‌آوری و سپس مهم‌ترین حوادث غربال شد. با کمک تیم تحلیل حادثه و بر اساس چارچوب تجزیه‌وتحلیل عوامل انسانی و طبقه‌بندی آن، عامل هر حادثه شناسایی و طبقه‌بندی شد. در مجموع داده‌های مربوط به 154 حادثه جمع‌آوری شد. در ادامه، داده‌ها با استفاده از رگرسیون لجستیک در نرم‌افزار SPSS نسخه 16 تحلیل شد.
یافته‌ها: خطاهای مبتنی بر مهارت بیشترین فراوانی را در بین اعمال ناایمن به خود اختصاص داد. نواقص محیط فیزیکی، طراحی نامناسب عملیات و فرایندهای سازمانی بیشترین فراوانی شناسایی در عوامل سازمانی حوادث منتخب بودند. در کل سیستم، وجود برخی نواقص در سطوح بالایی، نقص در سطح پایین‌تر را پیش‌بینی می‌کرد که شامل جوّ سازمانی و نظارت ناکافی، فرایندهای سازمانی و طراحی نامناسب عملیات، نظارت ناکافی و محیط فیزیکی، طراحی نامناسب عملیات و محیط فیزیکی بود.
نتیجه‌گیری: خطاهای مبتنی بر مهارت، مشکلات نظارتی و فرایندهای سازمانی جزء نواقص با فراوانی زیاد در ایجاد حوادث در صنعت معدن هستند. تحلیل ارتباط میان فاکتورهای علیتی در سطوح مختلف در اتخاذ استراتژی‌های مناسب برای کاهش حوادث اهمیت دارد.