دوره 7، شماره 2 - ( تابستان 1399 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 21-14 | برگشت به فهرست نسخه ها

dorbeiki M, khoshraftar Z. Assessment and Comparison of Health, Safety, and Environmental Audit Process in Medial Laboratories of North Khorasan Province. johe 2020; 7 (2) :14-21
دُربیکی مزدک، خوش رفتار زهرا. ارزیابی و هم‌سنجی فرایند ممیزی بهداشت، ایمنی و محیط‌زیست در آزمایشگاه‌های تشخیص طبی استان خراسان شمالی. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1399; 7 (2) :14-21

1- گروه علوم و مهندسی محیط‌زیست، دانشکده مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی، واحد قائم‌شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم‌شهر، ایران
2- دانشکده علوم پایه و فناوری‌های نوین، واحد الکترونیکی دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، sibiaroz@gmail.com
سابقه و هدف: آزمایشگاه‌های تشخیص طبی به‌دلیل ویژگی‌های حساس کارکردی، با دشواری‌های گوناگونی در بخش‌های بهداشتی، ایمنی و محیط‌زیستی روبه‌رو هستند. ازاین‌رو چگونگی ممیزی این موارد اهمیت بسیاری دارد. پژوهش کنونی با هدف ارزیابی فرایند چگونگی ممیزی بهداشت، ایمنی و محیط‌زیست در آزمایشگاه‌های تشخیص طبی استان خراسان شمالی و سنجش‌پذیری آن‌ها در بین 37 آزمایشگاه‌ دولتی و خصوصی و 148 نفر در 8 شهرستان این استان انجام شده است.
مواد و روش‌‌ها: در این پژوهش برای ممیزی بهداشت، ایمنی و محیط‌زیست از یک چک‌لیست تأییدشده (از منظر روایی و پایایی) و برای واکاوی داده‌ها از نرم‌افزارهای آماری SPSS نسخه 24 و اسمارت پی‌ال‌اس 2 بهره گرفته شد.
یافته‌ها: بر پایه تحلیل‌ها، متغیرهای بررسی‌شده در پژوهش وضعیت مناسبی در آزمایشگاه‌ها دارند، اما ابعاد گوناگون ممیزی بهداشت، ایمنی و محیط‌زیست به‌جز نگهداری در آزمایشگاه‌های دولتی، شرایط بهتری نسبت به خصوصی دارد. ابعاد مختلف ممیزی بهداشت، ایمنی و محیط‌زیست به‌جز فاضلاب در شهرهای گوناگون استان مثل هم است.
نتیجه‌گیری: قوانین و بازرسی‌های کنونی آزمایشگاه‌های طبی استان خراسان شمالی، به پیروی از راهنماها و بخش‌نامه‌های وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، بسیار مناسب ارزیابی و اجرا می‌شوند. به همین دلیل آزمایشگاه‌های دولتی و خصوصی بررسی‌شده در این پژوهش از وضعیت مناسبی برخوردار بودند.