دوره 6، شماره 4 - ( زمستان 1398 )                   جلد 6 شماره 4 صفحات 9-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

AHMADI O, sarvestani K, Mortazavi S B, Asilian H. Prediction of fireball consequences caused by Boilover occurrence in the atmospheric storage tanks. johe 2020; 6 (4) :1-9
احمدی عمران، سروستانی کاظم، مرتضوی سید باقر، اصیلیان حسن. پیش‌بینی پیامد توپ آتش ناشی از وقوع پدیده Boilover در مخازن ذخیره اتمسفریک. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1398; 6 (4) :1-9

1- گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای، دانشکده علوم پزشکی و ایمنی کار، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2- گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای، دانشکده علوم پزشکی و ایمنی کار، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران ، o.ahmadi@modares.ac.ir
سابقه و هدف: هرچند Boilover با فراوانی کمی اتفاق می‌افتد؛ اما در صورت وقوع می‌تواند موجب واردآمدن آسیب شدید به افراد و تجهیزات اطراف مخزن شود. پیش‌بینی پیامد ناشی از وقوع پدیده Boilover نقش مهمی در اتخاذ استراتژیهای مناسب برای اطفا حریق مخازن ذخیره اتمسفریک دارد. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف پیش‌بینی پیامد توپ آتش ناشی از وقوع پدیده Boilover با استفاده از مدل‌های تجربی انجام شد.
مواد و روش‌‌ها: مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی می‌باشد. ابتدا مدل‌های تجربی مختلف ارائه‌شده برای پیش‌بینی پیامد Boilover شناسایی گردیدند و در ادامه، مدل‌ها برای پیش‌بینی هندسه توپ آتش ناشی از Boilover و شار حرارت تشعشعی آن در اطراف مخزن مورد استفاده قرار گرفتند. سپس، نتایج پیش‌بینی مدل‌ها با داده‌های حاصل از یک مطالعه آزمایشگاهی در مقیاس کوچک و یک حادثه در مقیاس بزرگ مقایسه شدند.
یافته‌ها: بر‌اساس نتایج، خطای مدل INERIS و Buang برای پیش‌بینی شار حرارتی تشعشعی در اطراف مخزن کار آزمایشگاهی به‌ترتیب معادل 23 و 31 درصد بود. خطای این دو مدل برای حادثه واقعی به‌ترتیب برابر با 52 و 71 درصد به‌دست آمد.
نتیجه‌گیری: مدل‌های INERIS و Buang برای پیش‌بینی پیامدهای توپ آتش ناشی از Boilover نسبت به سایر مدل‌ها خطای کمتری دارند. نتایج این مطالعه می‌توانند در ارزیابی ریسک Boilover در مخازن اتمسفریک مورد استفاده قرار بگیرند و به فرماندهان حادثه در مورد تصمیم‌گیری به‌منظور انتخاب استراتژی‌ها و تاکتیک‌های مناسب فرماندهی حریق مخازن اتمسفریک کمک نمایند.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: ایمنی