دوره 6، شماره 3 - ( پاییز 1398 )                   جلد 6 شماره 3 صفحات 64-54 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghasemi F, Mollabahrami F, Najafi K, Heidary B, Taheri E. Investigation of the Effect of Different Firefighting Gloves on the Dexterity of Hands and Fingers. johe 2019; 6 (3) :54-64
قاسمی فخرالدین، ملابهرامی فرزانه، نجفی کامران، حیدری بهاره، طاهری الناز. بررسی اثر دستکش‌های آتش‌نشانی مختلف مورد استفاده در عملیات اطفای حریق بر چابکی دست و انگشتان. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1398; 6 (3) :54-64

1- مرکز تحقیقات ایمنی و بهداشت شغلی، گروه ارگونومی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- داﻧﺸﮑﺪه ﺑﻬﺪاﺷﺖ، ﻣﺮﮐﺰ ﭘﮋوﻫﺶ داﻧﺸﺠﻮیان، داﻧﺸﮕﺎه ﻋﻠﻮم ﭘﺰﺷﮑﯽ ﻫﻤﺪان، ﻫﻤﺪان، ایران
3- داﻧﺸﮑﺪه ﺑﻬﺪاﺷﺖ، ﻣﺮﮐﺰ ﭘﮋوﻫﺶ داﻧﺸﺠﻮیان، داﻧﺸﮕﺎه ﻋﻠﻮم ﭘﺰﺷﮑﯽ ﻫﻤﺪان، ﻫﻤﺪان،ایران
4- داﻧﺸﮑﺪه ﺑﻬﺪاﺷﺖ، ﻣﺮﮐﺰ ﭘﮋوﻫﺶ داﻧﺸﺠﻮیان، داﻧﺸﮕﺎه ﻋﻠﻮم ﭘﺰﺷﮑﯽ ﻫﻤﺪان، ﻫﻤﺪان، ایران ، Elnaztaheri1992@gmail.com
سابقه و هدف: یکی از شایع‌ترین مشکلات آتش‌نشانان، تنزل عملکرد دست حین استفاده از دستکش‌های حفاظتی می‌باشد. با توجه به تنوع دستکش آتش‌نشانی در ایران، پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه اثر این دستکش‌ها بر چابکی دست صورت پذیرفت.
مواد و روش‌‌ها: برای انجام این مطالعه دو مدل از مرسوم‌ترین دستکش‌های آتش‌نشانی جهت بررسی انتخاب شدند. در این پژوهش چابکی با استفاده از چهار آزمون استاندارد Bennett، مینه‌سوتا، پگ‌بورد و پگ‌بورد اصلاح‌شده برای هر جفت دستکش در ارتباط با 40 دانشجوی مرد ارزیابی گردید. همچنین از آزمون‌های ویلکاکسون و ضریب همبستگی Spearman و Friedman به‌منظور مقایسه چابکی و فاکتورهای اثرگذار بر آن استفاده گردید.
یافته‌ها: نتایج نشان دادند که نوع دستکش اثر معناداری بر چابکی دست دارد (001/0P<). مطابق با یافته‌‌ها، آزمون پگ‌بورد اصلاح‌شده حساسیت بالایی برای سنجش چابکی انگشتان دارد؛ اما آزمون پگ‌بورد به دلیل حساسیت ناکافی و ایجاد کاهش شدید در امتیازات برای سنجش چابکی مناسب نمی باشد. از سوی دیگر، آزمون Bennett و مینه‌سوتا می‌توانند برای سنجش چابکی هر دو دست (با توجه به روند یکسانشان) مورد استفاده قرار گیرند. باید توجه داشت که آزمون مینه‌سوتا به دلیل ایجاد خستگی کمتر و رفع دیگر مشکلات می‌تواند به جای آزمون Bennett استفاده گردد.
نتیجه‌گیری: دستکش‌های آتش‌نشانی مختلف موجود در بازار، اثرات متفاوتی بر چابکی دست و انگشتان دارند؛ از این رو سازمان‌های آتش‌نشانی می‌بایست به این موضوع توجه نمایند. در این ارتباط، آزمون‌های پگ‌بورد اصلاح‌شده و مینه‌سوتا به‌منظور ارزیابی چابکی حین استفاده از دستکش‌های آتش‌نشانی پیشنهاد می‌گردند.