دوره 6، شماره 2 - ( تابستان 1398 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 26-19 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghasemi F, Mohammadfam I, Tapak L, Asadi M. Improvement of Safety Performance of Nurses Using a Participatory Ergonomics Approach: A Case Study in a Hospital Affiliated to the Iranian Oil Industry. johe 2019; 6 (2) :19-26
URL: http://johe.umsha.ac.ir/article-1-484-fa.html
قاسمی فخرالدین، محمدفام ایرج، تاپاک لیلی، اسدی مریم. بهبود عملکرد ایمنی پرستاران با استفاده از رویکرد ارگونومی مشارکتی: مطالعه موردی در یکی از بیمارستان‌های وابسته به صنعت نفت ایران. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1398; 6 (2) :19-26

URL: http://johe.umsha.ac.ir/article-1-484-fa.html


1- گروه ارگونومی، مرکز تحقیقات بهداشت و ایمنی شغلی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، مرکز تحقیقات بهداشت و ایمنی شغلی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
3- گروه آمار زیستی، مرکز تحقیقات مدلسازی بیماریهای غیرواگیر، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
4- مرکز تحقیقات بهداشت و ایمنی شغلی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، sarshar2020@gmail.com
چکیده:   (6428 مشاهده)
 سابقه و هدف: ارگونومی مشارکتی به مفهوم مشارکت فعال تمام اجزای یک سازمان در توسعه و اجرای دانش ارگونومی در جهت ارتقای شرایط محیط کار و ایمنی نیروی انسانی شاغل در سازمان می‌باشد. در این ارتباط، مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر اجرای ارگونومی مشارکتی و آموزشی بر عملکرد ایمنی پرستاران انجام شد.
مواد و روش‌‌ها: مطالعه مداخله‌ای حاضر طی یک ماه در ارتباط با 90 نفر از پرستاران بخش‌های درمانی در یکی از بیمارستان‌های بهداشت و درمان صنعت نفت خوزستان به روش نمونه‌گیری در دسترس انجام شد. افراد مورد مطالعه در سه گروه ارگونومی مشارکتی، آموزش و کنترل قرار گرفتند. به‌منظور جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه پژوهشگرساخته عملکرد ایمنی (حیطه مشارکت ایمنی و پیروی از قوانین ایمنی) استفاده گردید. در ادامه، داده‌ها با استفاده از آزمون آنالیز کوواریانس و t زوجی توسط نرم‌افزار SPSS 16 آنالیز گردیدند.
یافته‌ها: نمره عملکرد ایمنی پرستاران در دو حیطه مذکور در گروه‌های ارگونومی مشارکتی، آموزش و کنترل، قبل از مداخله اختلاف معناداری را نشان نداد (05/0<P)؛ اما پس از مداخله، اختلاف معناداری مشاهده گردید (001/0P<). شایان ذکر است که گروه ارگونومی مشارکتی در حیطه مشارکت ایمنی با گروه کنترل و در حیطه رعایت قوانین ایمنی با گروه‌های آموزش و کنترل اختلاف معناداری داشت (001/0P<).
نتیجه‌گیری: نتایج نشان دادند که نقش مشارکت در بهبود عملکرد ایمنی، پررنگ‌تر از آموزش بوده است. بر مبنای یافته‌ها در گروه ارگونومی مشارکتی، نمره عملکرد ایمنی افراد پس از مداخله بهبود بیشتری یافته بود. اجرای ارگونومی مشارکتی با همکاری مدیران ارشد سازمان می‌تواند گامی مؤثر در راستای دستیابی به تأمین اهداف ارگونومی و اصول کاربردی آن باشد.
 
متن کامل [PDF 1197 kb]   (2392 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: ارگونومی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مهندسی بهداشت حرفه ای می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Occupational Hygiene Engineering

Designed & Developed by : Yektaweb