دوره 6، شماره 1 - ( بهار 1398 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 70-63 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

mohebian Z, jadidi H. The Relationship between Heat Stress Indicators and Human Productivity in a Hospital. johe 2019; 6 (1) :63-70
URL: http://johe.umsha.ac.ir/article-1-474-fa.html
محبیان زهره، جدیدی حسین. بررسی ارتباط بین شاخص های استرس حرارتی (WBGT و DI) با بهره وری نیروی انسانی در یک بیمارستان. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1398; 6 (1) :63-70

URL: http://johe.umsha.ac.ir/article-1-474-fa.html


1- کارشــناس ارشــد، گــروه مهندســی بهداشــت حرفــه ای، دانشــکده علــوم پزشــکی ایرانشــهر، ایرانشــهر، ایــران ، zohreh.mohebian@gmail.com
2- کارشناسی ارشد،کمیته تحقیقات دانشجویی،گروه آمار زیستی، دانشکده بهداشت،دانشگاه علوم پزشکی اصفهان،اصفهان،ایران
چکیده:   (3842 مشاهده)
سابقه و هدف: استرس گرمایی یک مشکل عمده شغلی در شهرستان ایرانشهر است که می‌تواند اثرات نامطلوبی را بر سلامت افراد و بهره‌وری آن‌ها بر جای بگذارد. در این ارتباط، پژوهش حاضر با هدف بررسی این مشکل و تأثیرات آن در بخش‌های مختلف بیمارستان ایران شهرستان ایرانشهر انجام شد.
مواد و روش‌‌ها: مطالعه مقطعی- تحلیلی حاضر در بازه زمانی نه صبح و 12 ظهر در ارتباط با 118 نفر از کارکنان بخش‌های مختلف یک بیمارستان انجام شد. به‌منظور بررسی تنش گرمایی و ناراحتی حرارتی از دو شاخص WBGT (Wet-bulb Globe Temperature) و DI (Discomfort Index) استفاده گردید. همچنین برای بررسی وضعیت بهره‌وری نیروی انسانی از مقیاس 26 سؤالی بهره‌وری نیروی انسانی  Herseyو Goldsmith بهره گرفته شد. ارتباط شاخص‌های دمای تر گویسان و ناراحتی حرارتی با بهره‌وری و ریزمقیاس‌های تشکیل‌دهنده آن نیز توسط آزمون ضریب همبستگی Pearson بررسی گردید.
یافته‌ها: نتایج نشان دادند که در ساعت نه صبح بیشترین میانگین مقادیر شاخص‌های WBGT و DI به‌ترتیب به واحد تأسیسات واحد موتورخانه 1 و ژنراتور 2 اختصاص داشت و کمترین مقادیر این شاخص‌ها از آن واحد داروخانه و اداری بود. همچنین در ساعت 12 ظهر بیشترین مقدار این شاخص‌ها به‌ترتیب مربوط به واحد تأسیسات بخش‌های موتورخانه 2 و ژنراتور 2 بود. در همین ساعت کمترین مقادیر شاخص‌های مذکور به‌ترتیب برای بخش NICU (Neonatal Intensive Care Unit) و داروخانه به‌دست آمد. از سوی دیگر، نتایج حاصل از ضریب همبستگی Pearson نشان دادند که شاخص‌های WBGT و DI رابطه معکوس و معناداری با بهره‌وری نیروی انسانی دارند (05/0P<).
نتیجه‌گیری: نتایج نشان دادند که میزان استرس حرارتی در بیمارستان مذکور بالا بوده و به تبع آن بهره‌وری و کارایی افراد در سطح پایینی قرار دارد؛ از این رو به‌منظور تأمین شرایط حرارتی مناسب و مطابق با استانداردهای بین‌المللی در جهت کاهش استرس حرارتی و افزایش بهره‌وری و کارایی کارکنان، این بیمارستان نیازمند طراحی صحیح و اصلاح سیستم تهویه می‌باشد.
متن کامل [PDF 1361 kb]   (2625 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: عوامل فیزیکی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مهندسی بهداشت حرفه ای می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Occupational Hygiene Engineering

Designed & Developed by : Yektaweb