دوره 4، شماره 2 - ( تابستان 1396 )                   جلد 4 شماره 2 صفحات 66-59 | برگشت به فهرست نسخه ها

Derakhshan J, Babamiri M, Golmohammadi R, Motamedzadeh M, Farhadyan M. Investigating the role of personality type in the effects of low frequency noise on students' cognitive performances. johe 2017; 4 (2) :59-66
درخشان جلیل، بابامیری محمد، گلمحمدی رستم، معتمدزاده مجید، فرهادیان مریم. بررسی نقش تیپ شخصیتی در اثرات ناشی از صدای با فرکانس پایین بر عملکردهای شناختی دانشجویان. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1396; 4 (2) :59-66

1- علوم پزشکی همدان ، jalil_derakhshan@yahoo.com
2- علوم پزشکی همدان

مقدمه: صدای فرکانس کم از مهمترین منابع مولد صدا در محیط است، برخی از تفاوتهای فردی مانند برونگرایی، روان رنجور خوئی و حساسیت به صدا فاکتورهای موثر در تاثیر صدا بر عملکردهای شناختی هستند. هدف این تحقیق بررسی اثر تیپ شخصیتی (درونگرایی/ برونگرایی) بر عملکرد شناختی در حضور صدای فرکانس کم می باشد.

روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع مداخله­ای می­باشد. جامعه پژوهش دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان بودند که از میان آنها تعداد 120 نفر به روش نمونه­گیری هدفمند (60 نفر برونگرا و 60 نفر درونگرا) انتخاب و به مطالعه وارد شدند. با شبیه سازی محیط واقعی هر یک از افراد مورد مطالعه در ترازهای صوتی 50، 60 و 70 دسی بل به مدت 40 دقیقه در معرض مواجهه قرار گرفتند. در حین مواجهه با استفاده از  آزمون عملکرد پیوسته دیداری شنیداری عملکردهای شناختی افراد مورد بررسی قرار گرفت.

یافته­ها: نتایج نشان داد که صدای فرکانس کم مولفه­های عملکرد شناختی را به صورت منفی تحت تاثیر قرار میدهد و با افزایش تراز فشار صوت از 50 به 70 دسی بل عملکردهای شناختی کاهش می­یابند(p<0/05). بررسی اثر تیپ شخصیتی (درونگرایی/ برونگرایی) و جنسیت افراد نشان داد که در درونگراها و زنان عملکردهای شناختی بیشتر تحت تاثیر قرار میگیرند(p<0/05).

نتیجه گیری: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که تراز فشار صوت صدای فرکانس کم اثرات متفاوتی را بر پارامترهای عملکرد شناختی افراد برونگرا و درونگرا دارد، و این تاثیر منفی در افراد درونگرا به صدای فرکانس کم بیشتر است، همچنین ارتباط معناداری را بین صدا و جنس نشان داد.