دوره 1، شماره 1 - ( بهار 1393 )                   جلد 1 شماره 1 صفحات 46-36 | برگشت به فهرست نسخه ها

Negahban S A R, Ghorbani Shahna F, Rahimpoor R, Jalali M, Rahiminejad S, Soltanian A et al . Evaluating Occupational Exposure to Carcinogenic Volatile Organic Compounds in an Oil-Dependent Chemical Industry: a Case Study on Benzen and Epichlorohydrin. johe 2014; 1 (1) :36-46
نگهبان سید امیررضا، قربانی شهنا فرشید، رحیم‌پور رزاق، جلالی مهدی، رحیم نژاد سمیرا، سلطانیان علیرضا و همکاران.. بررسی مواجهه شغلی با ترکیبات آلی فرار سرطان‌زا در یک صنعت شیمیایی وابسته به نفت: مطالعه موردی بر روی بنزن و اپی کلروهیدرین. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1393; 1 (1) :36-46

1- دانشگاه علوم پزشکی همدان
2- دانشگاه علوم پزشکی همدان ، bahrami@umsha.ac.ir

زمینه و هدف: مواجهه شاغلین در صنایع شیمیایی با برخی از ترکیبات سرطان‌زا طی مدت‌زمان طولانی ممکن است باعث اثرات جبران‌ناپذیری بر سلامتی آنان گردد. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی مواجهه شاغلین با بنزن و اپی­کلروهیدرین منتشره در هوای تنفسی شاغلین مجتمع‌های یکی از صنایع شیمیایی وابسته به نفت کشور است.

روش بررسی: این مطالعه توصیفی- تحلیلی در زمستان 91 در مجتمع‌های یکی از صنایع شیمیایی وابسته به نفت جنوب کشور انجام پذیرفت. درمجموع 173 نفر در این مطالعه موردبررسی قرار گرفتند. اندازه‌گیری بنزن با توجه به روش شماره NIOSH 1501 و اندازه­گیری اپی­کلروهیدرین با استفاده از روش شماره NIOSH 1010 انجام پذیرفت. نمونه‌های جمع‌آوری‌شده پس از آماده‌سازی، به روش گاز کروماتوگرافی - طیف‌بین جرمی تجزیه شد..

یافته‌ها: از بین 346 جمع‌آوری‌شده بنزن در کلیه نمونه‌ها (100%) و اپی‌کلروهیدرین در 156 عدد از نمونه‌ها (45%) شناسایی شد. نتایج حاصل از آزمون آماری تفاوت معناداری را در میانگین مواجهه افراد با بنزن و اپی‌کلروهیدرین در کارگاه‌های مختلف نشان داد ( Pvalue<0.05 ) . مواجهه با بنزن در شغل ماشینر با ppm 1/68 بیشترین و در شغل مأمور گشت با ppm 0/018 کمترین مقدار را نشان داد. نتایج آزمون آماری تفاوت معناداری در میانگین مواجهه افراد با بنزن در مشاغل مختلف نشان نداد ( Pvalue>0.05 ).

نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد که ماهیت کاری شاغلین در صنایع شیمیایی بر مواجهه آنان با ترکیبات آلی فرار در محل کار تأثیر داشته و با توجه به نزدیک بودن غلظت ترکیبات موردبررسی به‌ویژه بنزن به سطح اقدام و مواجهه افراد با غلظت‌های کمتر از حد مجاز در مدت طولانی، کاهش مواجهه افراد از طریق اقدامات کنترلی مناسب امری ضروری است.

نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: عوامل شیمیایی