دوره 2، شماره 4 - ( زمستان 1394 )                   جلد 2 شماره 4 صفحات 43-35 | برگشت به فهرست نسخه ها

Derakhshanjazari M, Monazzam M, Hosseini S M. Influence of Tire Characteristics of Interurban Taxis on Exposure Level to Drivers Whole-Body Vibrations . johe 2016; 2 (4) :35-43
درخشان جزری میلاد، منظم محمدرضا، حسینی سیدمصطفی. خصوصیات تایر در خودروهای تاکسی درونشهری بر سطح مواجهه با ارتعاش تمام بدن رانندگان. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1394; 2 (4) :35-43

1- دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- دانشگاه علوم پزشکی تهران ، esmaeelm@sina.tums.ac.ir

مقدمه: رانندگان تاکسی به طور مکرر با ارتعاش تمام بدن مواجهه دارند که موجب کمردرد، اختلالات گوارشی میگردد. به دلیل وابستگی این نوع ارتعاش از وضعیت اجزاء خودرو، این مطالعه باهدف تأثیر مشخصههای تایر بر کاهش مقدار ارتعاش وارده بر تمام بدن راننده تاکسی پژو 405 انجام گرفت.

روشکار: در این مطالعه تجربی، درحالیکه میزان باد لاستیک، دور موتور، شیب جاده، تعداد سرنشین، سرعت خودرو، نوع فنرها و کمکفنرها ثابت میباشد، مقدار مشخصههای ارتعاش تمام مطابق با استاندارد ISO2631-1 در هر یک از حالتهای: لاستیک بدون تیوب ثابت و سیال درون آن متغیر (هوای معمولی یا گاز نیتروژن) و همچنین نوع باد لاستیک ثابت و وضعیت وجود تیوب متغیر (تیوب دار یا بدون تیوب) در جاده آسفالت اندازهگیری و محاسبه گردید. سپس تأثیر تغییرات با استفاده از آزمون آماری مناسب بررسی گردید.

یافتهها: بعد از جایگزینی نیتروژن به جای هوای معمولی و لاستیک بدون تیوپ به جای تیوبدار، میانگین شتاب rms در محور Z (محور غالب)، شتاب rms معادل 8 ساعته A(8) و فاکتور قله کاهش یافت (05/0 > P). همچنین میانگین مقدار A(8) از ناحیه خطرات بهداشتی (9/0 > m/s2) به ناحیه احتیاط (45/0-9/0 m/s2) کاهش یافت و مقدار آن (8/0 m/s2) میباشد.

نتیجهگیری: مقدار ارتعاش وارده بر تمام بدن راننده تاکسی پژو 405 به وضعیت وجود تیوب و نوع باد لاستیک حساس میباشد و میتوانیم با تغییر این مشخصههای تایر، میزان ارتعاش تمام بدن را به کمتر از حد بالای خطرات بهداشتی (9/0 m/s2) کاهش دهیم.