دوره 2، شماره 1 - ( بهار 1394 )                   جلد 2 شماره 1 صفحات 10-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Saeidi C, Asari M J, Ghorbani -Shahna F, Khamverdi Z. Removal of mercury vapor from ambient air of dental clinics using an air cleaning system based on silver nanoparticles. johe 2015; 2 (1) :1-10
سعیدی چیمن، عصاری محمد جواد، قربانی شهنا فرشید، خاموردی زهرا. حذف بخار جیوه از هوای مطب‎های دندان‌پزشکی با استفاده از یک سامانه پالایش گر مبتنی بر نانوذرات نقره. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1394; 2 (1) :1-10

1- دانشگاه علوم پزشکی همدان
2- دانشگاه علوم پزشکی همدان ، Asari@umsha.ac.ir

زمینه و هدف: جیوه یک آلاینده سمی با قابلیت تجمع ‎ پذیری زیستی بوده که اثرات مخربی بر محیط زیست و سلامت انسان دارد. تلاش‌های بسیاری برای حذف جیوه در محیط زیست انجام شده است. نانوذرات نقره یکی از موادی است که برای جذب جیوه و تشکیل آمالگام جیوه از پتانسیل بالائی برخوردار است. هدف از این مطالعه، حذف بخار جیوه از هوای مطب ‎ های دندان‌پزشکی با استفاده از یک سامانه پالایش گر مبتنی بر نانوذرات نقره می‌باشد.

روش بررسی: در این مطالعه، ابتدا نانوذرات نقره بر روی بستری از جنس فوم پوشش داده شده، و ویژگی‌های شیمیائی و ساختاری آن با استفاده از روش‌های طیف‌سنجی UV-VIS-NIR و میکروسکوپ الکترونی روبشی ( SEM ) متصل به ط یف‌سنجی X-ray انتشار انرژی ( EDS ) تعیین گردید. سپس راندمان پالایشگر از نظر حذف بخار جیوه در شرایط شبیه ‎ سازی شده در آزمایشگاه و شرایط واقعی در مطب ‎ دندان‌پزشکی، توسط روش طیف‌سنجی جذب اتمی بخار سرد ( CVAAS ) مورد ارزیابی قرار گرفت.

یافته‌ها: تصاویر SEM ، حاکی از سنتز نانوذرات نقره با اندازه nm 30 ∼ در محلول‌ کلوئیدی، و توزیع یکنواخت و مناسبی از نانوذرات نقره پوشش داده شده بر فوم بود. طیف EDS مرتبط با SEM نیز وجود نانوذرات نقره پوشش داده شده بر فوم را تایید نمود. بین غلظت بخار جیوه در حالات خاموش ( µg.m-3 342/0 ± 43/9) و روشن ( µg.m-3 031/0 ± 51/0) بودن سامانه پالایش گر اختلاف معنی ‎ دار مشاهده شد. کارایی حذف جیوه سامانه پالایش گر نیز 95% محاسبه گردید.

نتیجه ‎ گیری : پالایش گر مبتنی بر فوم پوشش داده شده با نانوذرات نقره، به علت سهولت بهره‌برداری ، ظرفیت جذب عملیاتی بسیار کارآمد و مقرون به ‎ صرفه بودن، جهت حذف بخار جیوه از هوای مطب‌های دندان ‎ پزشکی از قابلیت بالائی برخوردار می‌باشد.

نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: عوامل شیمیایی