دوره 10، شماره 3 - ( پاییز 1402 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 212-202 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 25502
Ethics code: IR.SUMS.SCHEANUT.REC.1401.054

Yarmohammadi H, Jahangiri M, Alimohammadlou M, Kamalinia M, Eftekharian F. Bibliometric Analysis and Thematic Distribution of Occupational Safety Books in Iran. johe 2023; 10 (3) : 6
یارمحمدی حامد، جهانگیری مهدی، علی محمد لو مسلم، کمالی نیا مجتبی، افتخاریان فاطمه. تحلیل کتاب‌سنجی و توزیع موضوعی کتاب‌های حوزه ایمنی شغلی در ایران. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1402; 10 (3) :202-212

1- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
2- گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران ، jahangiri@sums.ac.ir
3- گروه مدیریت دانشکده اقتصاد، مدیریت و علوم اجتماعی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
4- گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
5- واحد کتابخانه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
سابقه و هدف: ایمنی شغلی موضوعی بسیار مهم و قابل توجه است که به حفظ سلامت و ایمنی کارکنان و جلوگیری از وقوع حوادث و صدمات شغلی کمک می‌کند، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی و تحلیل کتاب‌های حوزه ایمنی شغلی انجام گرفت.
مواد و روش‌‌ها: روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع کتاب‌سنجی بود. جامعه پژوهش تمامی کتاب‌های ثبت شده در وب‌گاه کتابخانه ملی با استفاده از کلید واژه‌های ایمنی، حوادث شغلی، ایمنی حریق و... از ابتدا تا پایان سال 1401 بود. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزارهای Excel نسخه 2016 و Minitab نسخه‌ 19.2020.1 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای تحلیل داده‌ها از آمار توصیفی و جداول توزیع فراوانی‌ها استفاده گردید.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که تا پایان سال 1401، 2617 عنوان کتاب انتشار یافته است، هم‌چنین روند انتشار کتاب‌ها طی پنج دهه گذشته، در کل افزایشی بوده است. بیشتر کتاب‌های چاپ شده به ترتیب در دسته موضوعی کلیات ایمنی (17.7)، حریق (11.9) و مدیریت بحران و واکنش در شرایط اضطراری (7.94) بود.
نتیجه‌گیری: به‌طورکلی، می‌توان نتیجه گرفت که ایمنی، به‌عنوان یکی از مسائل حیاتی در حوزه صنعت و کار، مورد توجه جدی قرار گرفته است و کتاب‌های مختلفی در این زمینه توسط نویسندگان ایرانی نگارش شده‌ است. پیشنهاد می‌شود نویسندگان کتاب با انجام مواردی همچون انجام تحقیقات منظم و مشاوره با متخصصین حوزه ایمنی شغلی، نیازسنجی به‌وسیله ارتباط با صنعت، ارتباط با مخاطبین کتاب‌ها و بازخورد از آن‌ها و برنامه‌ریزی جهت بروزرسانی کتاب‌های انتشار یافته، کیفیت کتاب‌های منتشر شده را بهبود بخشند.

واژه‌های کلیدی: کتاب‌سنجی، ایمنی شغلی، ایران
نوع مطالعه: مقاله مروری | موضوع مقاله: ایمنی