Ethics code: IR.UMSHA.REC.1402.269
سلطانی ادریس، حسینی محدثه، میرزایی علیآبادی مصطفی، صالحی ایرج، عسکری متینا. ارزیابی ریسک شغل هوشبری با استفاده از تلفیق روشهای AHP-CoCoSo. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1402; 10 (3) :179-191
URL: http://johe.umsha.ac.ir/article-1-885-fa.html
1- دانشکده بهداشت، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- گروه هوشبری، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
3- گروه مهندسی بهداشت حرفهای، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
4- گروه هوشبری، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، mtn.askari1@gmail.com
چکیده: (2397 مشاهده)
سابقه و هدف: افراد شاغل در شغل هوشبری به دلیل پیشرفتهای صورت گرفته در روشهای بیهوشی و جراحی و همچنین ظهور تجهیزات مدرن و داروهای جدیدتر و نیز افزایش وظایف، مسئولیتها و انتظارات از آنها، در معرض خطرات بسیاری هستند. ازاینرو پژوهش حاضر در این راستا و باهدف ارائه الگویی جهت ارزیابی ریسک خطرات موجود در این شغل انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه یک مطالعه توصیفی است. نخست با استفاده از منابع مختلف و مصاحبه با سه خبره دارای دانش کافی پیرامون موضوع و بررسی مقالات، ریسکهای شغل هوشبری استخراج گردید. در ادامه معیارهای مطالعه شامل شدت، احتمال و فرکانس مواجهه تعیین و وزن این معیارها با روش Analytic hierarchy process (AHP) محاسبه شد. درپایان ریسکهای مختلف با استفاده از روش CoCoSo اولویتبندی شد.
یافتهها: بر اساس نتایجِ تعیینِ وزن معیارها با روش AHP مشخص شد معیار «شدت» با وزن 0.43 مهمترین معیار و معیار «فرکانس مواجهه» با وزن 0.27 کماهمیتترین معیار در این مطالعه است. همچنین بین ریسکهای موردبررسی استنشاق گازهای بیهوشی هنگام ماسکگیری و پرکردن vaporizer (R5) خطرناکترین ریسک و تماس پوست با اسکراب یا خون، ترشحات بیمار یا بافتهای آلوده وی (R1) و نیدل استیک شدن حین رگگیری و اسپاینال بیمار (R12) به ترتیب بهعنوان دومین و سومین ریسک پرخطر در شغل هوشبری شناخته شدند.
نتیجهگیری: در این مطالعه معیار شدت به عنوان مهمترین معیار و استنشاق گازهای بیهوشی هنگام ماسکگیری و پرکردن vaporizer بهعنوان مهمترین ریسک شغل هوشبری تعیین شدند. همچنین مشخص شد روش پیشنهادی میتواند جهت ارزیابی ریسک و اولویتبندی خطرات شغلی در شغل هوشبری مورداستفاده قرار گیرد.
شمارهی مقاله: 4
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
ایمنی