دوره 10، شماره 2 - ( تابستان 1402 )                   جلد 10 شماره 2 صفحات 138-129 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.QUMS.REC.1401.053

Shoveyri B, Zaroushani V, Ghalenoei M. Assessment of Human Hazard and Performance in the Oxygen Supply System in Bu Ali Hospital in Qazvin in 2022. johe 2023; 10 (2) : 7
شویری بهزاد، زراوشانی ویدا، قلعه نوی مهران. مطالعه خطر و قابلیت عملکرد انسانی در سامانه تأمین اکسیژن بیمارستان بوعلی قزوین در سال 1401. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1402; 10 (2) :129-138

1- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
2- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، پژوهشکده پیشگیری از بیماری‌های غیر واگیر، دانشگاه علوم پزشکی قزوین ،قزوین، ایران ، v.zaroushani@qums.ac.ir
3- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، پژوهشکده پیشگیری از بیماری‌های غیر واگیر، دانشگاه علوم پزشکی قزوین ،قزوین، ایران
سابقه و هدف: درمان با اکسیژن یکی از بخش‌های جدایی‌ناپذیر یک بیمارستان است که به‌عنوان روش درمانی توسط سازمان جهانی بهداشت معرفی‌شده است و هرگونه خطای انسانی در این زمینه می­تواند نتایج فاجعه­باری به همراه داشته باشد. هدف از این پژوهش تحلیل خطر سامانه تأمین اکسیژن یکی از بیمارستان­های قزوین با استفاده از روش مطالعه خطر و قابلیت عملکرد انسانی است.
مواد و روش‌‌ها: این پژوهش در دو مرحله انجام شد. نخست اعضای گروه مطالعاتی با تخصص­های مختلف بنا بر هدف مطالعه، برای بهره­گیری از تجارب در انواع حالت­های ممکن بروز خطرات عملیات انسانی انتخاب شدند، سپس با توجه به بازدیدهای میدانی، مصاحبه و مستندات موجود وظایف افراد مرتبط باهدف توسط روش تجزیه‌وتحلیل سلسله مراتبی وظایف، آنالیز گردید. در مرحله بعد، انواع خطاها و علل بروز آن ها توسط روش مطالعه خطر و قابلیت عملکرد انسانی شناسایی و کنترل­های پیشنهادی جهت کاهش خطر های غیرقابل‌قبول ارائه گردید.
یافته‌ها: با توجه به 75 سناریو به‌دست‌آمده از روش مورداستفاده، نتایج حاکی از آن است که عدم انجام‌وظیفه شغلی با 32.42% به‌عنوان مهم‌ترین پارامتر، با مهم‌ترین عوامل بروز خطای انسانی همانند لغزش حافظه (38%) و بارکاری زیاد (31%) در سه دسته پیامد حریق، انفجار و کاهش اکسیژن ارسالی به بخش ها نقش دارد.
نتیجه‌گیری: این روش می تواند با استفاده از روش‌های بهبود شرایط کاری، تغییر در نحوه آموزش، مجهز نمودن حسگر تشخیص غلظت اکسیژن، استفاده از مخزن اکسیژن مایع جهت کاهش ریسک حریق، انفجار و کاهش فشار اکسیژن ارسالی به واحدهای مختلف مورداستفاده قرار گیرد.