دوره 10، شماره 1 - ( بهار 1402 )                   جلد 10 شماره 1 صفحات 24-17 | برگشت به فهرست نسخه ها

Laal F, Pouyakian M, Jafari M J. The Reliability Assessment of Firefighting Systems Using Fuzzy Bayesian Network in the Floating Roof Tanks of a Petrochemical Company. johe 2023; 10 (1) : 3
لعل فریدون، پویاکیان مصطفی، جعفری محمدجواد. ارزیابی قابلیت اطمینان سیستم‌های اطفای حریق با استفاده از شبکه بیزین فازی در مخازن سقف شناور یک شرکت پتروشیمی. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1402; 10 (1) :17-24

1- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
2- گروه مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران، تهران، ایران ، pouyakian@sbmu.ac.ir
3- گروه مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران، تهران، ایران
سابقه و هدف: این مطالعه در نظر دارد یک روش ارزیابی ریسک مبتنی بر شبکه بیزین فازی را به‌منظور جلوگیری از شکست سیستم‌های اطفای حریق ارائه دهد.
مواد و روش‌‌ها: در این مطالعه، ساختار درخت خطا، اعتبارسنجی و عوامل مختلف تأثیرگذار بر خطاها تجزیه‌وتحلیل شد. برای محاسبه نرخ شکست‌ها، از اعداد فازی مثلثی و روش ترکیبی CoA/Sum Product استفاده شد. سپس با استفاده از منطق فازی و انتقال درخت خطا در شبکه بیزین (Bayesian Network)، استدلال قیاسی، استقرایی و آنالیز حساسیت انجام شد.
یافته‌ها: نتایج مطالعه موردی در مخازن ذخیره متانول نشان داد تلفیق شبکه بیزین فازی و اعتبارسنجی ساختارها می‌تواند به‌عنوان روش مناسبی برای بررسی قابلیت اطمینان سیستم‌های اطفای حریق ارائه شود. رویدادهای پایه نهایی شاخص روایی محتوای بیش از 0.79 داشت. بیشترین و کمترین نرخ شکست به ترتیب مربوط به شکست سیستم فوم و خرابی ولو بود. همچنین نرخ شکست مربوط به شکست سیستم‌های اطفای حریق بر اساس درخت خطای فازی 6-10×5.7 بود. پس از به‌روزرسانی با BN، احتمال پیشین رخداد شکست سیستم‌های اطفای حریق با شبکه بیزین فازی برابر با 0.022978محاسبه شد که بزرگ‌تر از مقدار محاسبه‌شده با درخت خطای فازی بود. قابلیت اطمینان سیستم نیز 0.77022 بود.
نتیجه‌گیری: رویکرد حاضر به تصمیم‌گیری مدیران و تحلیلگران صنایع پتروشیمی برای جلوگیری از شکست سیستم‌های اطفای حریق در مخازن با توجه به تغییرات سیستم‌ها کمک می‌کند.