دوره 8، شماره 4 - ( زمستان 1400 )                   جلد 8 شماره 4 صفحات 13-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Omari Shekaftik S, Nasirzadeh N. Iranian National Standards regarding safety, health and environmental aspects of nanotechnology: A review. johe 2022; 8 (4) : 1
عمری شکفتیک سقراط، نصیرزاده نفیسه. مروری بر استاندارد های ملی ایران در ارتباط با جنبه های ایمنی، بهداشتی و محیط زیستی فناوری نانو. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1400; 8 (4) :1-13

1- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
2- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، Nafisenasirzade@yahoo.com
مقدمه: در سال های اخیر، رشد سریع فناوری نانو، چالش هایی را در زمینۀ بهداشت و ایمنی نانومواد مطرح کرده­ است. استانداردسازی یکی از اولین گام­ ها در ارزیابی و کنترل مخاطرات حاصل از فناوری نانو است. لذا این مطالعه با هدف مرور استانداردهای ملی ایران در ارتباط با جنبه های ایمنی، بهداشتی و محیط زیستی فناوری نانو انجام گرفته است.
روش بررسی: این مطالعه در سال 1399، با جست­وجو در پورتال سازمان ملی استاندارد انجام شد. جست ­و جو با کلیدواژه ­های "نانو"، "نانوفناوری" و "فناوری نانو" انجام گرفت. معیار ورود به مطالعه، استانداردهای مربوط به ایمنی، بهداشت و محیط زیست بود. به منظور ارزیابی کیفیت استانداردها از چک لیستی با روایی تأیید شده، استفاده شد. تحلیل آماری با کمک نرم افزار SPSS.22 انجام شد.
یافته ها: چهارده مورد از 104 استاندارد موجود در زمینه نانوفناوری، در ارتباط با جنبه­ های ایمنی، بهداشت و محیط زیست بود. بیشتر استانداردها، ترجمه استانداردهای ISO یا ASTM بودند. تحلیل محتوا نشان داد که استانداردهای تدوین شده در سال های اول در زمینۀ ارزیابی ویژگی­ های نانومواد بوده که در سال­ های اخیر به سمت پیشگیری از مواجهه و مدیریت ریسک تمایل پیدا کرده است. تحلیل آماری نشان داد، اکثر معیارهای ارزیابی کیفیت در سطح "خوب" بوده است.
نتیجه گیری: وجود بیش از 100 استاندارد منتشرشده، نشان از توجه به اهمیت موضوع استاندارسازی نانوفناوری در کشور است. اگرچه عمده استانداردهای موجود درخصوص ایمنی محیط­ های کاری نانو است، اما نیازمند افزایش آگاهی های عمومی و تخصصی در زمینۀ پیاده سازی آن ها در سطوح ملی هستیم.
نوع مطالعه: مقاله مروری | موضوع مقاله: عوامل شیمیایی