khalaji H, yalfani A, gandomi F. Evaluation of Musculoskeletal Disorders and the Effect of Ergonomic Interventions on Pain Alleviation and Work Satisfaction among Food Factory Workers. johe 2020; 7 (3) :18-26
URL:
http://johe.umsha.ac.ir/article-1-600-fa.html
خلجی هادی، یلفانی علی، گندمی فرزانه. بررسی اختلالات اسکلتی-عضلانی و اثر مداخلات ارگونومیکی بر بهبود درد و رابطه آن با رضایت شغلی کارگران کارخانه تولید مواد غذایی. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1399; 7 (3) :18-26
URL: http://johe.umsha.ac.ir/article-1-600-fa.html
1- گروه حرکات اصلاحی و آسیبشناسی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
2- گروه حرکات اصلاحی و آسیبشناسی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران ، ali_yalfani@yahoo.com
3- گرایش حرکات اصلاحی و آسیبشناسی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
چکیده: (4536 مشاهده)
سابقه و هدف: اختلالات اسکلتی-عضلانی یکی از شایعترین آسیبهای شغلی در کارگران صنایع است. این اختلالات یکی از 10 آسیبی است که به غیبت از کار منجر میشود؛ بنابراین، پژوهش حاضر به بررسی اختلالات اسکلتی-عضلانی و اثر مداخلات ارگونومیکی بر بهبود درد و رابطه آن با رضایت شغلی کارگران کارخانه تولید مواد غذایی میپردازد.
مواد و روشها: در این مطالعه نیمهتجربی برای شناسایی میزان شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی از پرسشنامه نورودیک، برای ارزیابی ریسک فاکتورها از چکلیست مواجهه سریع، برای تعیین شدت درد از شاخص آنالوگ بصری و برای سنجش میزان رضایت شغلی از پرسشنامه مینهسوتا استفاده شد. همچنین هشت هفته مداخلات ارگونومی بر اساس آییننامههای حفاظتی و بهداشت وزارت کار اعمال شد. برای مقایسه بینگروهی دادهها از آزمون تی مستقل و برای مقایسههای درونگروهی از آزمون تی وابسته استفاده شد. برای تجزیهوتحلیل دادهها از نرمافزار SPSS استفاده شد.
یافتهها: بیشترین میزان شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی در نواحی کمر (39/63 درصد)، زانو (28/58 درصد)، مچ دست (33/33 درصد) و گردن (71/30 درصد) مشاهده شد. همچنین نتایج آزمون تی وابسته نشان داد پس از انجام 8 هفته مداخلات ارگونومیکی، میزان درد در ناحیه کمر (001/0P=) و زانو (003/0P=) کاهش معنادار و میزان رضایت شغلی افراد افزایش معناداری یافته است (001/0P=). همچنین بین رضایت شغلی و اختلالات اسکلتی-عضلانی کارگران رابطه معنادار و معکوسی مشاهده شد (05/0>P).
نتیجهگیری: میزان شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی در جامعه آماری زیاد است و با میزان رضایت شغلی ارتباط معکوس دارد. همچنین مداخلات ارگونومیکی در کاهش درد اختلالات اسکلتی-عضلانی ناشی از کار و افزایش رضایت شغلی کارگران اثرات مثبتی دارد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
ارگونومی