دوره 6، شماره 4 - ( زمستان 1398 )                   جلد 6 شماره 4 صفحات 33-26 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammad Fam I, Fazaeli A A, Sarv Ahmadi far M R. Estimation of the Burden of Occupational Accidents Using the DALY Index Based on the Activity Type: Case Study: Iran 2007-2017. johe 2020; 6 (4) :26-33
محمدفام ایرج، فضائلی علی اکبر، سرواحمدی فر محمد رضا. برآورد بار حوادث ناشی از کار با استفاده از شاخص دالی بر حسب نوع فعالیت اقتصادی: مطالعه موردی: ایران ۹۶-۱۳۸۶. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1398; 6 (4) :26-33

1- گروه آموزشی مدیریت سلامت، ایمنی و محیط زیست (HSE)، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ابن سینای همدان، همدان، ایران
2- گروه علوم مدیریت و اقتصاد بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3- مدیریت درمان تأمین اجتماعی استان همدان ، MRSA2968@GMAIL.COM
سابقه و هدف: در توسعه پایدار، انسان ‌محور توسعه بوده و سزاوار تأمین بهداشت و ایمنی می‌باشد. رشد شتابان صنعتی‌شدن همراه با توجه ناکافی به اصول ایمنی باعث افزایش نرخ حوادث شغلی در کشورهای درحال توسعه شده است. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف برآورد سال‌های ازدست‌رفته عمر به دلیل حوادث ناشی از کار کارگران تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی کشور طی سال‌های 96-1386 انجام شد.
مواد و روش‌‌ها: پژوهش توصیفی- مقطعی حاضر در ارتباط با آمار حوادث ناشی از کار سازمان تأمین اجتماعی کشور با استفاده از شاخص دالی (Adjusted Life Years) انجام شد. در این مطالعه به‌منظور برآورد بار ناتوانی از درصدهای ازکارافتادگی استفاده گردید. همچنین تعداد سال‌های ازدست‌رفته به دلیل مرگ زودهنگام، تعداد سال‌های تلف‌شده به علت ناتوانی و مجموع سال‌های ازدست‌رفته (دالی) با درنظرگرفتن ارزش‌های اجتماعی با استفاده از نرم‌افزار Excel محاسبه شد.
یافته‌ها: نتایج نشان دادند که تعداد سال‌های ازدست‌رفته (دالی) به دلیل حوادث ناشی از کار معادل ۱۸۱۹۰۰ سال می‌باشد. بر مبنای نتایج، 8/15 درصد از تعداد سال‌های ازدست‌رفته مربوط به مرگ زودهنگام بوده و 2/84 درصد از سال‌های تلف‌شده ناشی از ناتوانی می‌باشد. باید خاطرنشان ساخت که بیشترین سال‌های ازدست‌رفته به‌ دلیل حوادث ناشی از کار، مربوط به فعالیت‌های ساختمانی با ۳۹۸۶۰ سال (9/21 درصد) بوده است.
نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نظارت ناکافی بر فعالیت‌های ساختمانی و لزوم ارائه آموزش‌های بدو استخدام به کارگران و پیمانکاران ساختمانی را گوشزد می‌نماید