زمینه و هدف: مطالعات پیشین نشان دادهاند که درگیری و مشارکت کارکنان در امور اثرگذار بر شرایط کاری آنها، کلید موفقیت اجرای مداخلات ارگونومیکی در محیطهای کاری میباشد. این مطالعه باهدف افزایش مشارکت فعال سرپرستان در خط تولیدی، شناسایی و ارزیابی ریسکهای ارگونومیک و ارائه اقدامات اصلاحی (کایزن) توسط خود آنها در شرکت خودروسازی پارسخودرو انجام شد .
روش بررسی: کتابچهای در ارتباط با نحوه ارزیابی بلند کردن بار و پوسچرهای بدن بر اساس روش ارزیابی فنلاندی برای سرپرستان خط تولید تهیه گردید و آموزشهای لازم در این زمینه ارائه شد. سپس از آنان خواسته شد تا نتایج ارزیابیها و پیشنهادات خود را در فرمهای مخصوص در طی یک سال وارد کنند. ارزیابیها و پیشنهادات ارائهشده، توسط کارشناسان ارگونومی مورد بررسی قرار گرفت .
یافتهها: طبق ارزیابیهای انجامشده توسط سرپرستان، تعداد 26 مورد از ایستگاههای کاری، ریسکهای ارگونومی در حد بالا، 51 مورد از ایستگاهها از ریسک ارگونومی با سطح متوسط و 45 مورد از ایستگاهها از سطح ریسک پایینی برخوردار بودند. بهعلاوه، تعداد کایزنهای موردنیاز ارائهشده توسط سرپرستان با افزایش 3/2 برابری، از 18 مورد در سال اول به 42 مورد در سال دوم یعنی یک سال پس از اجرای برنامه آموزش ارگونومی و شناسایی و ارزیابی ریسک فاکتورهای ارگونومی، توسط سرپرستان، رسید.
نتیجهگیری: توانمندسازی و آموزش سرپرستان باعث افزایش سطح مشارکت پرسنل نیز گردید. با آشنایی کامل سرپرستان به ریسک های ارگونومی در ایستگاههای کاری خود، این افراد میتوانند راهکارهای کاربردی در جهت کاهش سطح ریسکهای ارگونومی ارائه دهند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |