دوره 4، شماره 1 - ( بهار 1396 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 9-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jozi S A, Gholamnia R, Ramezani H. Evaluate the effectiveness of training programs in HSE management system using the EFQM Excellence Model Guide (case study: Center of Research and Training for Occupational Technical safety and Health). johe 2017; 4 (1) :1-9
جوزی سید علی، غلام نیا رضا، رمضانی حسن. ارزیابی اثر بخشی آموزش HSE بر اساس مدل تعالی سازمانی EFQM (مطالعه موردی: مرکزتحقیقات وتعلیمات حفاظت فنی وبهداشت کار). مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1396; 4 (1) :1-9

1- دانشکده فنی ومهندسی دانشگاه آزاد تهران شمال
2- دانشکده سلامت ،ایمنی ومحیط زیست دانشگاه علوم پزشکی وخدمات بهداشت درمانی شهید بهشتی
3- مرکز تحقیقات وتعلیمات حفاظت فنی وبهداشت کار ، hamoozesh@yahoo.com

مقدمه: امروزه با توسعه تکنولوژی های مختلف وحضور پرنقش نیروی انسانی درمحیط کار به موضوع پراهمیت بهداشت، ایمنی و محیط زیست که تاثیر بسزایی در ایمن سازی محیط کاردارد توجه جدی شده است. در یک دهه اخیر توجه سازمان ها و محققان به مطالعه وبه کار گیری مدل EFQM به عنوان یک شاخص اثرگذار در ارزیابی سازمانی افزایش یافته است. مرکزتحقیقات وتعلیمات متولی امر آموزش ایمنی کاردرسطح کشور آموزش های مدیریت HSE را به نحوه گسترده ای فراگیر نموده است. این مطالعه با هدف تحلیل و ارزیابی اثربخشی دوره های فوق در نهادینه کردن مدیریتHSE  در صنایع کشور با استفاده از راهنمای مدل تعالی سازمانی EFQM  انجام گرفته است.

روش بررسی: پژوهش حاضر توصیفی از نوع مقطعی بوده، جامعه هدف فراگیران شرکت کننده دردوره های آموزشی سامانه مدیریت HSE می باشند. تعداد نمونه برآورد شده، 113 نفر می باشد. از پرسشنامه شاخص مدل  EFQM استفاده شد.

یافته ها: تعداد نفرات به تفکیک، شامل 65.5% مرد و 34.5% زن با سطح تحصیلات 6.2% فوق دیپلم ،77% لیسانس، 15.9% فوق لیسانس و 0.9% دکتری می باشند. تحلیل داده ها نشان داد که بر اساس شاخص های نه گانه مدل EFQM، برگزاری کارگاه آموزشHSE   در افزایش سطح آگاهی و درک فراگیران نسبت به مباحث بهداشت، ایمنی و محیط زیست از لحاظ آماری تاثیر مستقیم و مثبت و معنی داری دارد (0.05 >p).

نتیجه گیری :نتایج حاصل از این مطالعه بیانگر این می باشدکه برگزاری کارگاه های آموزشی HSE توسط مرکز مذکورمی تواند نقش بسزایی در نهادینه کردن سامانه مدیریت HSE  در صنایع سطح کشور ایفا نماید.