دوره 3، شماره 1 - ( بهار 1395 )                   جلد 3 شماره 1 صفحات 16-8 | برگشت به فهرست نسخه ها

Farhadi S, Mohammadfam I, Kalatpour O. Comparative study of Usability of Two Patterns for Developing an Emergency Scenario recommended by International Standard Organization and Homeland Security Exercise Evaluation Program. johe 2016; 3 (1) :8-16
فرهادی سجاد، محمدفام ایرج، کلات پور امید. بررسی مقایسه ای قابلیت استفاده دو الگوی سناریونویسی سازمان بین المللی استاندارد و برنامه ارزیابی تمرین‌های امنیت ملی آمریکا. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1395; 3 (1) :8-16

1- دانشگاه علوم پزشکی همدان
2- دانشگاه علوم پزشکی همدان ، kalatpour@umsha.ac.ir

مقدمه: جهت مقابله با شرایط اضطراری و مدیریت مؤثر بحران‌ها در سازمان‌ها ، به یک سیستم نظام‌مند نیاز است. مدیریت شرایط اضطراری دارای فازهای مختلفی  مثل پیشگیری، آمادگی، پاسخ و بازیابی است که فاز آمادگی دارای بیش‌ترین اهمیت می­باشد. یکی از مهم‌ترین عوامل موثر در آمادگی برگزاری مانورهای تمرینی هستند. جهت برگزاری مناسب یک مانور، به داشتن سناریویی استاندارد و جامع نیاز است. علیرغم اهمیت سناریونویسی و برگزاری مکرر این تمرین‌ها در صنایع کشور، الگوی پذیرفته‌شده و واحدی جهت سناریونویسی وجود ندارد. هدف این مطالعه ارائه روشی مناسب جهت تهیه یک سناریوی تمرین اضطراری است.

روش بررسی: جهت انجام این مطالعه دو الگوی مرسوم سناریونویسی، یعنی ISO 22398 و برنامه ارزیابی تمرین­های امنیت ملی آمریکا مورد استفاده قرار گرفتند. معیار "کاربردپذیری" این دو روش، با استفاده از روش تحلیل سلسله‌مراتبی مقایسه شدند. گروهی از کارشناسان مدیریت بحران، با نمره دهی به معیارهای کاربردپذیری و نهایتاً مقایسه آن‌ها از طریق روش تحلیل سلسله‌مراتبی روش ارجح را انتخاب کردند.

یافته‌ها: بررسی کاربردپذیری دو روش نشان داد که الگوی ارائه‌شده توسط استاندارد ISO 22398 از نظر کاربران دارای کاربردپذیری بیش­تری است. در برخی از زیر معیارها مانند سهولت یادگیری و رضایتمندی، روش برنامه ارزیابی تمرین­های امنیت ملی آمریکا دارای ارجحیت بود اما برتری الگوی ایزو در معیارهایی مثل اثربخشی و کارایی باعث برتری نهایی بر الگوی برنامه ارزیابی تمرین­های امنیت ملی آمریکا شد.

نتیجه‌گیری: برای تهیه سناریوی تمرینی مانورها باید از الگوهای مناسب استفاده شود. روش ارائه‌شده در الگوی ISO 22398 نسبت به الگوی ارائه‌شده برنامه ارزیابی تمرین­های امنیت ملی آمریکا دارای کاربردپذیری بیش­تری می‌باشد.

نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: ایمنی