زمینه و هدف: ماتریس ریسک به دلیل دارا بودن ویژگیهایی نظیر ویژگیهایی نظیر ظاهر گرافیکی، راحتی در قابلیت درک و کاربری آسان به عنوان یکی از ابزارهای ارزیابی ریسک تبدیل شده است. از سوی دیگر، ویژگیهایی نظیر عدم دقت در طبقهبندی شاخص ریسک و هم چنین ذهنی بودن فرایند محاسباتی آن، استفاده از آن را محدود کرده است. به منظور حل این معضل در این مطالعه از سیستمهای استنتاج منطق فازی و عملگرهای ریاضیاتی (اعداد فاصلهای و عملگر نگاشت ) استفادهشده است.
روش بررسی: در این مطالعه ابتدا 10 سناریوی ریسک در فرایند حفاری و لولهگذاری انتخابشده، سپس نتایج ارزیابی ریسک با استفاده از چهار نوع ماتریس تحت عنوان ماتریس ریسک سنتی(ORM)، سلولهای جابجا شده (RCM)، بسط یافته (ERM) و فازی (FRM) مورد بررسی قرار گرفتند.
یافتهها: نتایج مطالعه نشان دادند که استفاده از ماتریس FRM و ERM، به دلیل بالا بودن دو شاخص "چگالی شباهت ریسک" (RTD) و "چگالی سطح ریسک" (RLD) در ماتریس ORM و RCM، و هم چنین دقیق تر بودن نتایج ارائهشده در FRM و ERM در ارزیابی ریسک اولویت داشته، هر چند ماتریس FRM به دلیل استفاده از توابع عضویت فازی نتایج قابلاطمینان تری ارائه میکند.
نتیجه گیری: استفاده از مباحث ریاضیاتی جدید نظیر مجموعههای فازی و عملگرهای حسابی و نگاشت جهت ارزیابی ریسک، در مواقعی که دادههای دقیق در دسترس نبوده و یا اطلاعات آن به صورت محدودهای در دسترس باشد، میتواند دقت ماتریس ریسک را بهبود بخشیده و قابلیت اطمینان نتایج ارزیابی ریسک را افزایش دهد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |