Research code: IR.UMSHA.REC.1397.631
Ethics code: 9710186058
Alipour N, Mahdion S A, Asadi Fakhr A, Shabani M. The Relationship between Job Stress and Turnover Intention and Early Retirement among Nurses: Investigating the Mediating Role of Job Satisfaction. johe 2023; 10 (2) : 4
URL:
http://johe.umsha.ac.ir/article-1-865-fa.html
علیپور نسیم، مهدیون سیدعلی، اسدی فخر امیر، شعبانی مهرانه. بررسی رابطهی بین استرس شغلی و قصد ترک شغل و بازنشستگی زودهنگام در پرستاران؛ بررسی نقش میانجی خشنودی شغلی. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1402; 10 (2) :99-106
URL: http://johe.umsha.ac.ir/article-1-865-fa.html
1- گروه بیهوشی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- گروه ارگونومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، mehrane.shabani@gmail.com
چکیده: (2345 مشاهده)
سابقه و هدف: استرس شغلی وضعیتی تعاملی بین موقعیت شغلی و فرد شاغل در آن شغل است. در الگوی نامتوازن تلاشپاداش که روشی برای اندازهگیری استرس شغلی است روابط نامتوازن میان تلاشهای سرمایهگذاریشده و پاداشهای دریافتشده در کارکنان موجب واکنشهای استرسزا میشود که در طولانیمدت آسیبهای جسمی و روانی در فرد ایجاد میکند. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطهی بین استرس شغلی و قصد ترک شغل و بازنشستگی زود هنگام با بررسی نقش میانجی خشنودی شغلی در پرستاران انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع مطالعات همبستگی است که در سال 1397 به روش میدانی انجام شد و از طریق پرسشنامه، دادههای اولیه جمعآوری شدند. نمونههای مطالعهشده در این پژوهش 455 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستانهای دولتی شهر همدان بودند. ابزارهای جمعآوری داده در این پژوهش از چهار پرسشنامهی خودگزارشدهی شامل پرسشنامه استرس شغلی (سیگریت)، قصد ترک شغل (کامن)، بازنشستگی زودهنگام (گیلارد ودسمیت) و خشنودی شغلی (کندال و هیولین) استفاده شد. در نهایت، پس از جمعآوری دادهها، بهمنظور تجزیهوتحلیل دادهها از نرمافزارهای SPSS نسخهی 18 و AMOS23 استفاده شد. سطح معناداری در این مطالعه کمتر از 0.05 در نظر گرفته شد.
یافتهها: نتایج این مطالعه نشان داد که بین نبود توازن تلاشپاداش و رضایت شغلی رابطهی منفی معنادار و بین نبود توازن تلاشپاداش و قصد ترک شغل رابطهی مثبت معنادار وجود داشت؛ اما بین نبود توازن تلاشپاداش و قصد بازنشستگی زودهنگام رابطهی معناداری مشاهده نشد. همچنین بین فشار شغلی و رضایت شغلی رابطهی منفی معنادار وجود داشت؛ اما بین این متغیر با قصد ترک شغل و قصد بازنشستگی زودهنگام رابطهی معنیداری مشاهده نشد.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج این مطالعه و متغیرهای بهکاررفته در این پژوهش، بهویژه متغیرهایی که نقش میانجی داشتند، باید به برنامهریزی و سیاستگذاریهای سازمانی برای کاهش بیماریهای شغلی ناشی از استرس و افزایش سلامت کارکنان توجه شود.
شمارهی مقاله: 4
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
ارگونومی