1- گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز ، ایران
2- گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز ، ایران ، davodafi@yahoo.com
چکیده: (1793 مشاهده)
سابقه و هدف: ناراحتی و اختلالات اسکلتی-عضلانی مرتبط با کار شایعترین آسیب شغلی است. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط مؤلفههای سبک زندگی و بار کاری ذهنی با شیوع ناراحتی اسکلتی-عضلانی در کارکنان یک صنعت خودروسازی انجام شد.
مواد و روشها: پژوهش مقطعی حاضر بین 303 نفر از افراد شاغلدر یک مجموعه خودروسازی در ایران انجام شد. اطلاعات دموگرافیک، ناراحتی اسکلتی-عضلانی، سبک زندگی و بار کاری ذهنی با استفاده از پرسشنامههای دموگرافیک، کرنل، سبک زندگی ارتقادهنده والکر و NASA-TLX جمعآوری شد.
یافتهها: بررسی شیوع ناراحتی اسکلتی-عضلانی نشان داد 70.70 درصد از افراد مطالعهشده حداقل در یکی از اندامهای خود ناراحتی اسکلتی-عضلانی دارند. همچنین بین سن و سابقه کاری از مشخصات فردی، مؤلفههای مسئولیتپذیری سلامت و ورزش از متغیرهای سبک زندگی و مؤلفههای بار فیزیکی و فشار زمانی از زیرمقیاسهای بار کاری ذهنی با ناراحتی اسکلتی-عضلانی ارتباط معنیداری وجود داشت (0.05>P).
نتیجهگیری: نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان داد ناراحتی اسکلتی-عضلانی در صنایع خودروسازی شایع است و متغیرهای سبک زندگی و بار کاری ذهنی ازجمله مهمترین عوامل خطر مؤثر در ناراحتی اسکلتی-عضلانی افراد مطالعهشده است. لذا انجام اقدامات کنترلی از طریق حذف و کنترل سطوح عوامل خطر فردی، فیزیکی و شناختی در راستای کاهش شیوع ناراحتی و اختلالات ضروری است.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
ارگونومی