Behbahani S, Dashti S. Risk Assessment in Energy Trace and Barrier Analysis (ETBA) Using TOPSIS in Steel Making Plant of Iran National Steel Industrial Group. johe 2018; 5 (3) :25-34
URL:
http://johe.umsha.ac.ir/article-1-363-fa.html
بهبهانی سمیه، دشتی سولماز. ارزیابی ریسک به روش ردیابی انرژی و آنالیز موانع (ETBA) با استفاده از TOPSIS در واحد فولادسازی شرکت گروه ملی صنعتی فولاد ایران. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1397; 5 (3) :25-34
URL: http://johe.umsha.ac.ir/article-1-363-fa.html
1- گروه مدیریت محیط زیست (HSE)، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.
2- استادیار گروه محیط زیست، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران ، solmazdashti@gmail.com
چکیده: (7467 مشاهده)
مقدمه: صنعت فولادسازی و ریخته گری یکی از پرمخاطره ترین صنایع موجود میباشد زیرا کارگران با توجه به ماهیت کار با بسیاری از خطرات مواجه هستند.این پژوهش در واحد فولادسازی گروه ملی صنعتی فولاد ایران درسال ۱۳۹۶ با هدف ارزیابی ریسکهای ایمنی، بهداشت و محیط زیست در جهت کنترل خطرات احتمالی انجام پذیرفت.
مواد و روش: به منظور شناسایی خطرات از تکنیک ETBA استفاده شد. در فرایند جمعآوری اطلاعات از روشهای مشاهده، مصاحبه با کارگران و کارشناسان، پرسشنامه، سوابق حوادث ثبت شده در واحد ایمنی استفاده گردید. با انجام مقایسات زوجی احتمال وقوع ریسکها به روش FAHP وزندهی شدند و این وزن به عنوان نمره احتمال وقوع ریسک منظور گردید. شدت پیامد و سیستمهای کنترل موجود نیز در پرسشنامه ها نمره دهی گردید. سپس ریسک ها بر اساس سه شاخص (شدت اثر، احتمال وقوع و سیستمهای کنترل و نظارت) با روش TOPSIS اولویت بندی شدند.
نتایج: ۲۷ خطر در سه گروه ریسکهای ایمنی، بهداشت و محیط زیست مشخص گردید. که پرتاب مذاب با ضریب نزدیکی ۰/۹۰۰۱ در اولویت اول و مصرف گاز با ضریب نزدیکی ۰/۰۲۶۸ در اولویت آخر قرارگرفت. سپس نتایج در ۴ سطح (زیاد، جدی، متوسط و کم) دستهبندی گردید که ۴۴% آنها جزء ریسکهای زیاد و جدی، ۴۱% متوسط و ۱۵% کم بودند.
نتیجه گیری: این تحقیق نشان میدهد، مهمترین انرژیهای موجود در واحد فولادسازی، انرژی شیمیایی، گرمایی و پتانسیل میباشند و همچنین ارزیابی ریسکها نشان میدهد که ریسکهای ایمنی موجود در کارخانه فولادسازی در اولویت بالاتری نسبت به ریسکهای بهداشتی و زیستمحیطی قرار دارند. در نهایت راهکارهای مدیریتی جهت کنترل و کاهش ریسکها ارائه شد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
ایمنی