Research code: 112229
Ethics code: IR.GOUMS.REC.1401.209
Heidari A, Hadian S, Kouchak F, Khatirnamani Z. Prevalence and Causes of Occupational Hazards and their Association with Safety Climate among Nurses in Gorgan Educational and Therapeutic Hospitals in Gorgan. johe 2023; 10 (3) : 5
URL:
http://johe.umsha.ac.ir/article-1-892-fa.html
حیدری علیرضا، هادیان شقایق، کوچک فریده، خطیرنامنی زهرا. بررسی مخاطرات شغلی و علل شیوع آن و ارتباطش با جو ایمنی در پرستاران بیمارستانهای آموزشی درمانی گرگان. مجله مهندسي بهداشت حرفه اي. 1402; 10 (3) :192-201
URL: http://johe.umsha.ac.ir/article-1-892-fa.html
1- مرکز تحقیقات مدیریت سلامت و توسعه اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران ، alirezaheidari7@gmail.com
2- مرکز تحقیقات مدیریت سلامت و توسعه اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران
چکیده: (2442 مشاهده)
سابقه و هدف: مخاطرات شغلی در پرستاران، منجر به افزایش غیبت از محل کار، مراجعه بیشتر به پزشک، کاهش ارائه خدمات، اتلاف ساعات کاری و ناتوانی میگردد. جو ایمنی نامناسب میتواند یکی از دلایل بروز حوادث شغلی باشد. هدف این مطالعه، بررسی مخاطرات شغلی و علل شیوع آن و ارتباطش با جو ایمنی موجود از دیدگاه پرستاران است.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی و در بیمارستانهای آموزشی درمانی شهرستان گرگان انجام شده است. 267 نفر از پرستاران به روش نمونهگیری طبقهای تصادفی در مطالعه شرکت کردند. دادهها بهوسیله پرسشنامههای روا و پایاشده فراوانی مخاطرات شغلی، دلایل مخاطرات شغلی و جو ایمنی جمعآوری و با استفاده از آزمونهای ضریب همبستگی اسپیرمن، من ویتنی و کروسکال والیس تحلیل گردید.
یافتهها: در بُعد آسیبهای جسمی، 94 درصد پرستاران به عارضه اسکلتی عضلانی مبتلا شدهاند. 90.3 درصد ابراز نمودند که از طرف بیمار و همراهان با تهدید و حمله کلامی و فیزیکی مواجه شدهاند. حجم زیاد کارهای پرستاری (61 درصد)، اصلیترین و بیشترین علت وقوع آسیبهای شغلی در محل کار پرستاران است. جو ایمنی موجود در وضعیت متوسطی قرار دارد (0.6 ± 3.10 ). مخاطرات شغلی با نمره کلی وضعیت جو ایمنی و تمام ابعاد آن ارتباط معکوس و معناداری ضعیفی دارد (0.05 > P-Value)، یعنی با افزایش مخاطرات شغلی، وضعیت جو ایمنی و تمام ابعاد آن کاهش خواهند یافت.
نتیجهگیری: درصد بالایی از پرستاران، آسیبهای جسمی و روانی ناشی از کار را گزارش نمودهاند و جو ایمنی موجود در پرستاران، در وضعیتی متوسط قرار دارد. جهت کاهش آسیبهای جسمی لازم است مدیران پرستاری، روشهای پیشگیری از آسیب و شیوه برخورد با این مشکل را موردتوجه قرار دهند. بهمنظور بهبود وضعیت ایمنی، علاوه بر اقدامات کنترلی اصلاحی در بخشهای بیمارستان باید برای تمامی کارکنان، آموزش مسائل ایمنی و تنظیم زمان کار-استراحت انجام شود.
شمارهی مقاله: 5
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
ارگونومی