Journal of Occupational Hygiene Engineering
مجله مهندسي بهداشت حرفه اي
johe
Engineering & Technology
http://johe.umsha.ac.ir
1
admin
2383-3378
8
10.61186/johe
14
8888
13
fa
jalali
1402
2
1
gregorian
2023
5
1
10
1
online
1
fulltext
fa
ارزیابی عملکرد ایمنی در یک صنعت غذایی مبتنی بر منطق فازی
Assessment of Safety Performance in a Food Industry using a Fuzzy Logic
ایمنی
Safety
مقاله پژوهشي
Research Article
<div class="rounded" style="background: rgb(208, 229, 255); border: 1px solid rgb(61, 129, 232); padding: 5px 10px; text-align: justify;"><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:Tahoma;"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span style="color:black"><b><span lang="AR-SA"><span style="color:#005c2a"><span style="position:relative"><span style="top:-1.0pt"><span style="letter-spacing:-.1pt">سابقه و هدف:</span></span></span></span></span></b> <b><span lang="AR-SA">:</span></b> <span lang="AR-SA">ارزیابی عملکرد ایمنی در محیط شغلی یکی از مهمترین گامها در استقرار شرایط ایمنی بهینه در سازمان است. این مطالعه با هدف ارزیابی عملکرد ایمنی در یک صنعت غذایی طراحی و انجام شده است. </span><span dir="LTR" style="font-size:10.0pt"></span></span></span></span><br>
<span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span style="color:black"><b><span lang="AR-SA"><span style="color:#005c2a"><span style="position:relative"><span style="top:-1.0pt"><span style="letter-spacing:.1pt">مواد و روشها:</span></span></span></span></span></b> <span lang="AR-SA">این مطالعه مقطعی در یک صنعت غذایی بزرگ و در سال 1400 انجام شده است. حجم نمونه در این مطالعه با استفاده از فرمول کوکران با دقت 0.05، برابر با 231 نفر محاسبه شد. متغیرهای مطالعه شامل دو گروه شاخصهای عملکردی کنشی (آموزش ایمنی، ارزیابی و کنترل ریسک) و واکنشی (نوع بروز حوادث، شرایط و اعمال ناایمن) و همچنین شاخص نهایی عملکرد ایمنی بود. محدوده عددی این شاخص 0.2 تا 5 بود. </span></span></span></span><br>
<span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span style="color:black"><b><span lang="AR-SA"><span style="color:#005c2a"><span style="position:relative"><span style="top:-1.0pt"><span style="letter-spacing:.15pt">یافتهها:</span></span></span></span></span></b> <span lang="AR-SA">شاخص عملکرد ایمنی نهایی در این صنعت غذایی 1.76 ارزیابی شد. نتایج نشان داد میزان 6 گروه شاخص عملکرد ایمنی در این صنعت به ترتیب ارزیابی ریسک (4.01)، کنترل ریسک (3.93)، آموزش ایمنی (3.85)، نوع بروز حوادث (2.47)، اعمال ناایمن و (2.17)، شرایط ناایمن (2.05) برآورد شد. همچنین از بین 32 شاخص ارزیابیشده، کمترین و بیشترین شاخص به ترتیب مربوط به تجهیزات ناایمن (0.13) و استفاده از تجهیزات حفاظت فردی (2.09) بود. </span></span></span></span><br>
<span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span style="color:black"><b><span lang="AR-SA"><span style="color:#005c2a"><span style="position:relative"><span style="top:-1.0pt"><span style="letter-spacing:.15pt">نتیجهگیری:</span></span></span></span></span></b> <span lang="AR-SA">یافتههای مطالعه بیانگر این بود که اگرچه میزان عملکرد ایمنی در این صنعت غذایی نامطلوب نیست، برای رسیدن به شاخص عملکرد ایمنی مطلوب باید در راستای 6 گروه شاخصهای ارزیابیشده و 32 شاخص سنجیده</span><span lang="FA"></span><span lang="AR-SA">شده، اقدمات کاربردی و سودمندی طراحی و اجرا شود. </span></span></span></span></span></span></div>
<div class="rounded" style="background: rgb(208, 229, 255); border: 1px solid rgb(61, 129, 232); padding: 5px 10px; text-align: justify;"><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:Tahoma;"><span style="unicode-bidi:embed"><b><span lang="X-NONE"><span style="color:#005c2a"><span style="letter-spacing:-.1pt">Background and Objective</span></span><span style="color:#005828"><span style="letter-spacing:-.1pt">:</span></span></span></b> <span lang="X-NONE">Assessment of safety performance in a work environment is one of the most important steps in establishing optimal safety conditions in an organization. The present study aimed to assess safety performance in a food industry.</span></span><br>
<span style="unicode-bidi:embed"><b><span lang="X-NONE"><span style="color:#005c2a"><span style="letter-spacing:-.15pt">Materials and Methods:</span></span></span></b><b> </b><span lang="X-NONE">This cross-sectional study was conducted in a large food industry in 2021. The sample size in this study was calculated as 231 individuals using Cochran's formula with an accuracy of 0.05. The studied variables included two groups of reactive (safety training, risk assessment, and control) and reactive (type of accidents, unsafe conditions, and acts) performance indicators, as well as the final safety performance index. The numerical range of this index was 0.2 to 5.0.</span></span><br>
<span style="unicode-bidi:embed"><b><span lang="X-NONE"><span style="color:#005c2a"><span style="letter-spacing:-.15pt">Results:</span></span></span></b> <span lang="X-NONE">The final safety performance index was evaluated as 1.76</span> <span lang="X-NONE">in this food industry. The results revealed that the amount of six groups of safety performance indicators including risk assessment (4.01), risk control (3.93), safety training (3.85), type of accidents (2.47), unsafe acts (2.17), and unsafe conditions (2.05)</span> <span lang="X-NONE">were</span> <span lang="X-NONE">respectively estimated</span> <span lang="X-NONE">in this industry. In addition, the lowest and highest indicators were related to unsafe equipment (0.13) and use of personal protective equipment (2.09), respectively</span> <span lang="X-NONE">among the 32 evaluated indicators.</span></span><br>
<span style="unicode-bidi:embed"><b><span lang="X-NONE"><span style="color:#005828"><span style="letter-spacing:-.15pt">Conclusion:</span></span></span></b> <span lang="X-NONE">The findings of the study indicated that although the level of safety performance in this food industry is not unfavorable, practical and beneficial measures should be implemented in line with the six groups and 32 indicators to achieve a favorable safety performance index.</span></span></span></span></div>
ایمنی, رعایت ارزیابی عملکرد, شاخص ایمنی, صنعت غذایی
Food industry, Performance evaluation, Safety, Safety index
9
16
http://johe.umsha.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-404-10&slc_lang=fa&sid=1
Mohammad
Mahmoudi
محمد
محمودی
golrang_hse@yahoo.com
100319475328460014561
100319475328460014561
No
Department of Health Safety and Environment (HSE), Faculty of Technology and Engineering, Central Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
گروه بهداشت ایمنی و محیطزیست (HSE)، دانشکده فنی و مهندسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
Ahmad
Soltanzadeh
احمد
سلطانزاده
soltanzadeh.ahmad@gmail.com
100319475328460014562
100319475328460014562
Yes
Department of Occupational Safety and Hygiene Engineering, Research Center for Environmental Pollutants, Faculty of Health, Qom University of Medical Sciences, Qom, Iran
گروه مهندسی بهداشت حرفهای و ایمنی کار، مرکز تحقیقات آلایندههای محیطی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران
Samira
Ghiyasi
سمیرا
قیاسی
samiraghiyasi@yahoo.com
100319475328460014563
100319475328460014563
No
Department of Environmental Engineering, Faculty of Technology and Engineering, Central Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
گروه مهندسی محیطزیست، دانشکده فنی و مهندسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
Mona
Ghafourian
منا
غفوریان
mona.gh_67@yahoo.com
100319475328460014564
100319475328460014564
No
Department of Occupational Health Engineering, Shahr-e-Rey Health and Medical Network, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه مهندسی بهداشت حرفهای و ایمنی کار، شبکه بهداشت و درمان شهرری، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران