سابقه و هدف: استنشاق ذرات سیلیس کریستالی در محیط کار میتواند به بروز بیماریهای شغلی همچون سیلیکوزیس منجر شود. هدف این پژوهش، ارزیابی و مقایسه غلظت هوابرد سیلیس کریستالی و گرد و غبار قابل استنشاق در صنایع آجر نسوز استان اصفهان است.
مواد و روشها::در این مطالعه مقطعی، غلظت هوابرد سیلیس کریستالی و گرد و غبار کلی تنفسی در ۷۹ نفر از کارگران صنایع بزرگ و ۳۰ نفر از صنایع کوچک آجر نسوز طی یک دوره سهساله ارزیابی شده است. نمونهبرداری شخصی با استفاده از پمپهای نمونهبرداری فردی و سیکلون انجام شده است. برای تحلیل دادهها از آزمونهای من - ویتنی یو و کروسکال - والیس استفاده شده است.
یافتهها: نتایج نشان داد که ۶۵,۱% از نمونهها غلظتی بالاتر از حدود مجاز مواجهه داشتهاند، در حالی که ۳۴,۹% نمونهها زیر این حدود بودهاند. اختلاف معناداری بین میانگین غلظت سیلیس کریستالی قابل استنشاق دو گروه شغلی در سه سال مشاهده نشده است )(P=۰,۷۹۱، اما از نظر غلظت هوابرد گرد و غبار قابل استنشاق بین این گروهها اختلاف معناداری وجود داشته است P=۰,۰۰۲)(.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان میدهد که اجرای سیستمهای مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست در کاهش غلظت هوابرد سیلیس کریستالی و گرد و غبار قابل استنشاق، تاثیر مثبت داشته و محیط کاری ایمنتری برای کارکنان فراهم کرده است.