1- گروه مهندسی بهداشت حرفهای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران
2- گروه مهندسی بهداشت حرفهای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران ، rezahekmatshoar@yahoo.com
3- گروه مهندسی بهداشت حرفهای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران و گروه مهندسی بهداشت حرفهای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت، مرکز تحقیقات بیماریهای غیرواگیر، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران
4- گروه علوم کامپیوتر، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی سبزوار، سبزوار، ایران
چکیده: (2093 مشاهده)
سابقه و هدف: تانکرهای ذخیرهسازی گازوئیل از مهمترین تأسیسات صنعتی بیمارستانها هستند که همواره در معرض ریسک انتشار مواد شیمیایی، انفجار و حریق قرار دارند. بنابراین هدف مطالعه حاضر، تحلیل پیامدهای ناشی از نشت تانکر گازوئیل واقع در محوطه یکی از بیمارستانهای تخصصی کشور است.
مواد و روشها: نوع پژوهش کاربردی و روش اجرا از نوع مدلسازی سناریو با استفاده از نرمافزار PHAST نسخه 8.4 است. برای مدلسازی سناریوی نشت با زمان تعیینشده با زمان تخلیه 1000lit/min در نظر گرفته شد. اطلاعات مورد نیاز نرمافزار شامل دادههای مخزن و هواشناسی منطقه گردآوری شد. درصد مرگومیر و شعاع خطر در دو حجم پر مخزن با 23600 مترمکعب و حجم نیمه پر با 12000 مترمکعب در شرایط آبوهوایی منطقه سبزوار در فصل زمستان و 1.5F نرمافزار محاسبه و تحلیل شد.
یافتهها: بر اساس نوع تانکر و رهایش ماده در محیط، نتایج نرمافزار آتش استخری را نشان داد. سناریوی نشتی با زمان تعیینشده، در تانکر m3 23600 در شرایط آبوهوایی سبزوار (°C 26، سرعت باد m/s 15 در زمستان)، پر مخاطرهترین سناریوی تانکر نگهداری گازوئیل بیمارستان بود. بیشترین و کمترین پوشش گرمای تابشی ناشی از حریق در فواصل شعاعی 44.7 و 94.2 متر محاسبه شد. درصد مرگومیر در شدت تشعشعات 12.5kw/m^2 ، 37.5kw/m^2 و kw/m^2 4 به ترتیب 98.7%، 6.5 % و حدود صفر برآوردشد.
نتیجهگیری: ایمنی حریق در بیمارستانها یک چالش جدی و بررسی ریسک فاکتورهای اشتعال و انفجار در یک محیط بیمارستانی از اهمیت ویژهای برخوردار است. با توجه به نتایج بهدستآمده پیشنهاد میشود استقرار مکانی مناسب تانکر گازوئیل، طراحی مدلهای ایمنی در مسیر، سدسازی و ایجاد دایک در محدوده تانکر، بازدیدهای مستمر بهمنظور پیشبینی و پیشگیری از خوردگی و پوسیدگی اتصالات و تجهیزات، نصب سنسورهای حساس به نشت و مانورهای منظم و برنامهریزیشده جهت آموزش کارکنان واحد در دستور کار قرار گیرد.
شمارهی مقاله: 7
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
ایمنی